Turisme cerca redefinir el model de gestió dels allotjaments rurals de la Comunitat Valenciana a través del nou programa 'Emprén Rural 2022'

Colomer: "L'objectiu és reconvertir els allotjaments rurals d'interior en nous models de negoci que dinamitzen l'economia local"

Guardar

Francesc Colomer durant la presentació del nou programa 'Turisme Emprén Rural Comunitat Valenciana 2022'
Francesc Colomer durant la presentació del nou programa 'Turisme Emprén Rural Comunitat Valenciana 2022'

Turisme Comunitat Valenciana ha llançat una nova línia de competitivitat per a l'oferta d'allotjament rural de les tres províncies, 'Turisme Emprén Rural Comunitat Valenciana 2022'.

Aquest projecte, que s'emmarca dins del programa de 'Creació i impuls d'empreses turístiques de la Comunitat Valenciana', en el marc d'Accetur, té la finalitat de "reconvertir els allotjaments rurals d'interior en nous models de negoci, que contribuïsquen a dinamitzar l'economia local i a assentar la població resident en entorns no urbans", segons ha assenyalat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

El programa, que ha sigut presentat aquest dilluns a través d'una jornada formativa 'en línia' en format d'Aula de Turisme organitzada per Turisme en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), va dirigit a persones gestores de cases rurals de zones d'interior susceptibles de ser objecte de redefinició de les seues estratègies de negoci.

La finalitat és captar el col·lectiu de cases rurals sense pla de negoci definit o, en defecte d'això, obsolet, amb baixa rendibilitat i amb pretensió d'ampliació o renovació del negoci, així com empreses amb activitat molt estacional.

Sessió informativa

L'Aula de Turisme ha reunit 150 tècnics i emprenedors/as, entre gestors d'empreses del sector turístic i personal d'ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana, per a donar-los a conéixer aquesta línia d'acció de 'Turisme Emprén Rural CV 2022'.

El seminari web ha sigut inaugurat pel secretari autonòmic de Turisme i el president de la Comissió de Turisme de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i alcalde de Dénia, Vicent Grimalt.

Colomer ha agraït l'esforç del sector turístic, al mateix temps que ha recordat que "existeix una tendència accelerada en el mercat de buscar l'allotjament rural per a complir les expectatives del viatger post-COVID, per la qual cosa ara més que mai el paper de l'empresa, de construir un sistema emprenedor, és fonamental".

Segons el secretari autonòmic, "la complicitat publicoprivada ha de ser una eina útil i necessària"; i ha advocat per "la formació, així com l'anàlisi de les tendències", ambdues presents en aquesta línia de competitivitat 'Turisme Emprén Rural CV 2022'.

Per part seua, Vicent Grimalt ha remarcat aquestes Aules de Turisme i aquesta iniciativa que "afavoreix l'impuls d'emprenedors, sobretot en aquest cas en l'àmbit rural, a més d'incrementar la competitivitat dels destins d'interior".

Anàlisi de l'oferta

'Turisme Emprén Rural Comunitat Valenciana 2022' contempla una primera fase que es va iniciar el mes de febrer passat i es desenvoluparà fins al mes vinent de juliol, en la qual s'està duent a terme un estudi de situació de l'oferta d'allotjament rural, amb la col·laboració d'Itinerantur, Treveel i Travindy Consulting, empresa adjudicatària que es fa càrrec de l'assistència tècnica d'aquesta primera fase del programa.

Concretament, l'estudi versa sobre les cases rurals situades a l'interior de la Comunitat, amb l'objectiu de poder analitzar i diagnosticar el 100% de l'oferta d'allotjament rural del territori de l'interior, prop de 1.100 cases rurals del registre oficial de Turisme, amb la participació activa de propietaris/as i gerents d'aquestes.

Una segona fase, durant el segon semestre de l'any, buscarà dinamitzar oferta, via generació de pols de desenvolupament emprenedor de nous models de negoci, que comporten la reformulació dels serveis, així com potenciar l'atractiu i millorar la rendibilitat a mitjà i llarg termini.

Emprenedoria 'personalitzada i adaptada'

En la segona fase es pretén dissenyar un programa d'emprenedoria amb una metodologia personalitzada i adaptada a cada allotjament rural, 24HReBusiness, és a dir, 24 hores dedicades a reflotar el negoci.

En concret, es contemplaran sessions formatives de diversa temàtica, des de màrqueting, finances, gestió de pressupostos i viabilitat de negoci; tallers específics per a aprendre com convertir visites en clients o fer vendes creuades; i sessions on coneixeran en primera persona casos d'èxit d'altres empreses que desenvolupen la seua mateixa activitat econòmica en destinacions turístiques similars, tant en l'àmbit nacional com internacional, entre altres actuacions.

Destacats