El tractament Trastuzumab deruxtecan dobla la supervivència de pacients amb càncer de mama metastàtic

Investigadors de diversos centres catalans han demostrat la seua eficàcia a través d'un assaig clínic

Guardar

Dona sostenint un llaç rosa, símbol de la lluita contra el càncer de mama
Dona sostenint un llaç rosa, símbol de la lluita contra el càncer de mama

El nou tractament Trastuzumab deruxtecan multiplica per dos les possibilitats de sobreviure de persones que pateixen càncer de mama metastàtic amb baixa expressió d'HER2 o HER2 negatius, un tipus de càncer que representa el 70% dels tumors d'aquest tipus. Així ho ha demostrat un assaig clínic del qual han format part els oncòlegs Aleix Prat i María Vidal de l'Hospital Clínic-Idibaps, l'oncòloga de l'Hospital Vall d'Hebron Cristina Saura, i l'oncòleg de l'ICO Miguel Gil.

L'HER2 és una proteïna situada en l'exterior de totes les cèl·lules mamàries i que promou el creixement. Les anàlisis que comproven els nivells d'aquesta proteïna al voltant dels tumors són determinants per a decidir quin tipus de tractament rebrà la pacient. Quan les cèl·lules canceroses contenen alts nivells de la proteïna, es consideren càncer de mama amb HER2 positiu, mentre que les cèl·lules que contenen baixos nivells, són càncer de mama amb HER2 negatiu.

Aleix Prat ha explicat que les pacients que patien aquest tipus de càncer (HER2 negatiu) no podien beneficiar-se de fàrmacs contra l'HER2 com el trastuzumab, un anticòs que s'utilitzava per a tractar a persones amb un càncer de mama HER2 positiu. Ara, amb aquest nou tractament que combina el trastuzumab, un anticòs monoclonal, amb el deruxtecan, un tractament quimioteràpic, es prolonga també la supervivència de les pacients amb HER2 negatiu.

"Els resultats obtinguts són estadísticament significatius, clínicament molt rellevants i amb efectes adversos molt manejables. Aquest tractament passarà a ser un estàndard d'ací a poc temps, i esperem que no tarde molt a poder ser incorporat en el sistema públic una vegada s'aprove per l'Agència Europea del Medicament i l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris", ha manifestat Miguel Gil.

En l'assaig clínic van participar un total de 557 pacients amb càncer de mama, un 90% de les quals tenia un tumor amb RH positiu i un 10% un tumor amb RH negatiu (dos subgrups dins dels tumors HER2 negatius). La supervivència lliure de progressió va ser de quasi un any (al voltant de 10 mesos) quan es va usar el nou tractament, enfront dels 5 mesos quan es tractava a les pacients amb quimioteràpia convencional. La supervivència mitjana va ser de quasi dos anys (23 mesos) utilitzant Trastuzumab deruxtecan i de 17 mesos quan s'emprava la quimioteràpia habitual.

Arxivat a:

Destacats