STEPV convoca una manifestació el 30 d'abril per a reclamar "millores" en l'orientació educativa

Guardar

Una manifestació del STEPV
Una manifestació del STEPV

L'assemblea de professorat d'Orientació Educativa, convocada pel Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), ha acordat dur a terme el pròxim 30 d'abril una manifestació per a reclamar "millores en el model d'orientació".

El sindicat recorda, en un comunicat, que aquest és el primer curs en el qual s'aplica el Decret 72/2011 d'Orientació Educativa, que va suprimir els Serveis Psicopedagògics Escolars (SPE) i ha dotat els centres d'infantil i primària de professorat d'aquesta especialitat, pertanyents al cos de secundària.

Per a STEPV, l'aplicació del nou model "està deixant en evidència moltes mancances i l'empitjorament de les condicions laborals del professorat d'orientació, tant del que presta els serveis en instituts com en col·legis".

En concret, al·ludeix a la "sobrecàrrega de burocràcia i funcions extra, tant en els protocols PREVI com en els d'inclusió". "Es dediquen nombroses hores a atendre la burocràcia, la qual cosa resta temps per a atendre les necessitats reals de l'alumnat i fer el seguiment, i, fins i tot, per a sol·licitar la intervenció de treballadors i treballadores socials s'ha multiplicat la burocràcia", afirmen.

A més, la normativa d'inclusió educativa "ho dirigeix tot a les mesures de nivell III (grup d'alumnat que necessita una atenció especialitzada), que requereixen un augment dels recursos especialitzats i disminuir les ràtios, perquè si no el professorat té molts problemes per a atendre l'atenció a la diversitat".

També es refereixen a les agrupacions de zona, que es configuren en funció dels col·legis adscrits als instituts de Secundària, "que de manera no explícita ha d'assumir la càrrega de la coordinació que abans feia la SPE".

L'horari de coordinació és "rígid (sempre divendres al matí) i les funcions del professorat d'orientació en instituts i en col·legis són diferents, per la qual cosa la coordinació moltes vegades no té cap utilitat". "Les agrupacions de zona tenen sentit en Infantil-Primària, sempre que siga supervisada per professionals experts. Amb els IES, amb la reunió trimestral sobre Transició Primària-ESO és suficient. I és necessària la coordinació entre orientadors d'IES, almenys 1 reunió al mes", argumenten.

En aquesta línia, adverteixen que la relació de les Unitats Especialitzades d'Orientació (UEO) amb el professorat d'orientació suporta "una important càrrega burocràtica que retarda la intervenció directa, ja que no té res a veure amb els antics SPE, ara desapareguts, que actuaven de manera directa, multidisciplinària i oferien formació".

Respecte a les condicions laborals, assenyalen que el professorat d'orientació és professorat del cos de Secundària, per tant, ha de tindre les mateixes hores de permanència al centre amb independència del destí en Infantil, Primària, o Secundària. El nombre d'orientadors s'ha d'assignar en funció del nombre d'alumnes i de les necessitats específiques d'aquests, no dos orientadors com a màxim per centre (a partir de 700 en els instituts); el número de professors d'orientació en col·legis no s'adequa al nombre de línies i d'alumnat (i de les característiques d'aquest alumnat).

Per tot això, STEPV ha convocat una manifestació dissabte que ve 30 d'abril a València, que eixirà des de la plaça de Sant Agustí a les 11.30 hores i acabarà en la plaça Manises. L'objectiu de la manifestació és "forçar una negociació amb la Conselleria que atenga les reivindicacions del col·lectiu, millore el model d'orientació i dot dels recursos i del personal necessari els centres per a dur a terme una correcta atenció del nostre alumnat", conclouen.

Destacats