Soterranya, el col·lectiu solidari nascut a Torrent que transforma la ferralla en bicis

Després de huit anys de treball voluntari, aquesta associació ha lliurat ja més de 1.000 bicicletes

Guardar

Taller de bicis de Soterranya
Taller de bicis de Soterranya

Sota el projecte 'Bicis per a totes', el col·lectiu solidari Soterranya segueix amb la seua labor solidària. Nascut a Torrent fa huit anys, l'associació aconseguirà aquest dissabte una fita històrica amb el lliurament de la bici número 1.000 a l'Hort de Trenor durant una vesprada en la qual es reconeixerà el treball que es porta fent des del seu origen.

"Portem huit anys amb el projecte, que va començar mig de broma arran d'una bicicleta que uns amics i jo ens vam trobar a un riu i vam decidir arreglar-la, reparar-la i donar-li una segona oportunitat", conta el representant del col·lectiu Soterranya, Toni Velarde.

Des de llavors, la labor d'aquesta associació ha sigut tal que ja són fins a 5 les persones que, voluntàriament, acudeixen al taller amb freqüència per a donar una nova vida a les bicis en mal estat. "Quilos i quilos de ferralla que han tornat a circular pels carrers, ja que aquest projecte ve de recollir bicis del fem, reparar-les i donar-les a entitats socials o a qui la necessita", detalla el representant del col·lectiu.

En tot aquest temps, molts han sigut els casos que han cridat l'atenció dels membres del col·lectiu. Des de dones que venien després de patir violència de gènere, persones que, al no tindre bici, es desplaçaven corrent de municipi en municipi o observar com les donacions que realitzaven arribaven a zones del Sàhara o països com el Senegal. "Darrere d'aquest projecte hi ha molt d'amor, una bici pot ajudar a una persona, però mil bicis canvien el món", ressalta Toni.

Per part seua, el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Torrent, Raúl Claramonte, felicita els voluntaris de Soterranya per "l'excel·lent labor que realitzen des de fa anys, ajudant a transformar la societat amb la bicicleta com a eix central i faciliten el treball de la Regidoria amb les seues propostes, és un treball encomiable i d'una importància considerable".

 

Acte de commemoració

Cartel de la fiesta de conmemoración de 'Bicis para todas', un proyecto de Soterranya
Cartell de la festa de commemoració de 'Bicis per a totes', un projecte de Soterranya

Amb motiu del lliurament de la bicicleta número 1.000, per a aquest dissabte tant el col·lectiu Soterranya com l'Ajuntament de Torrent han preparat un acte festiu per a commemorar aquest assoliment històric.

L'acte de lliurament, que tindrà lloc a partir de les 19 h, estarà precedit per un passeig amb bici pels carrers de la ciutat (a les 18 hores des de la Torre) i l'actuació del grup de percussió d'ADISTO. Tot seguit, es realitzarà el lliurament de la bicicleta número 1.000 en l'Hort de Trènor i, posteriorment, se celebrarà un aperitiu i un taller d'humor i expressió impartit per María Grau, que donarà pas al sopar de germanor i al concert de l'artista Joan Fus.

"Serà un acte molt bonic perquè hi haurà molta gent amb les bicis entregades amb Soterranya i l'emoció estarà a flor de pell a causa de la càrrega humana i de servei que Soterranya li fica a tot el que fa", afirma l'alcalde de Torrent, Jesús Ros.

"Arribar a les 1.000 bicicletes és un número important. A més, aquest projecte està bastant reconegut, però encara ens queda molt a fer. Aquest és un moment festiu per a donar visibilitat al projecte perquè sí que és veritat que té reconeixement i premis, però no tant a la nostra ciutat", conclou Toni Velarde.

 

 

Destacats