El sindicat STEPV demana prioritzar "la baixada de ràtios" davant els canvis del Consell al currículum de l'ESO

El sindicat educatiu inicia un procés assembleari per a decidir sobre la convocatòria d'una vaga general el pròxim mes de maig

Guardar

STEPV demana prioritzar "la baixada de ràtios" abans de canviar el currículum de l'ESO als instituts valencians
STEPV demana prioritzar "la baixada de ràtios" abans de canviar el currículum de l'ESO als instituts valencians

L'alumnat valencià d'Educació Secundària Obligatòria començarà el nou curs el mes de setembre amb novetats en els seus horaris i assignatures. Uns canvis que estaran aprovats abans de l'inici del nou any acadèmic després d'estiu, per la qual cosa la modificació del currículum i l'ordenació de l'ESO obtindrà llum verda per tramitació d'urgència, tal com va aprovar el Consell la setmana passada.

La decisió de la Conselleria d'Educació que dirigix José Antonio Rovira respon a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en la qual s'anul·lava l'ensenyament per àmbits i els projectes interdisciplinaris en l'educació secundària. "En publicar-se la sentència, s'havia de modificar obligatòriament el currículum per a eliminar eixes assignatures i la Conselleria ha aprofitat per a realitzar més modificacions", explica a València Extra Marc Candela, coordinador d'Acció Sindical del Sindicat de treballadors i treballadores de l'ensenyament del País Valencià (STEPV).

En concret, entre les principals modificacions es troben la baixada del nombre d'hores lectives dels diferents nivells de l'ESO, l'augment fins a les quatre hores setmanals de la matèria de Matemàtiques i de Llengua Estrangera, el retorn de Música en 3r i la reintroducció de les qualificacions numèriques (de l'1 al 10). A més, també es crea una nova assignatura —'Finances i consum responsables'— centrada en l'educació financera.

En eixa línia, des d'STEPV advoquen per "avaluar la necessitat real d'eixos canvis perquè s'han reforçat assignatures com a Matemàtiques o Llengua Estrangera sense haver-ho estudiat abans amb més deteniment", detalla Marc Candela. Així i tot, el coordinador destaca que encara és prompte per a saber les conseqüències que tindran eixes modificacions i "l'impacte es podrà analitzar quan comence el curs i es veurà si servix per a millorar l'educació secundària", ha assegurat.

Una clase de Informática en un instituto público valenciano. Imagen: Conselleria de Educación
Una classe d'Informàtica en un institut públic valencià. Imatge: Conselleria d'Educació

Com a alternativa a l'augment d'hores lectives de Matemàtiques o la matèria d'idiomes, Candela defensa des d'STEPV que "per a fer més efectiu l'aprenentatge" és necessària "una baixada de ràtios, molt altes actualment". "Reduir el nombre d'alumnes en cada classe és la nostra prioritat perquè totes les matèries es puguen treballar millor", subratlla el coordinador sindical. Ara, el màxim d'alumnes per aula se situa en els 25 en Infantil i Primària, 30 en l'ESO, 35 en Batxillerat i les EOI; i 30 en l'FP.

El paquet de modificacions aprovat per la Conselleria també preveu una reducció de les hores lectives en 2n, 3r i 4t. D'esta manera, el curs de 2n de l'ESO reduirà dues hores de classes passant de 32 a 30; mentre que l'estudiantat que curse 3r i 4t tindrà un disminució d'una hora lectiva fins a les 32 (actualment són 33 en tots dos nivells). D'altra banda, el primer curs d'este ensenyament mantindrà la mateixa quantitat d'hores lectives: 30 en total.

Una baixada de les hores de classe que des d'STEPV veuen amb bons ulls, ja que, segons comenta Candela, "Espanya és el país d'Europa amb un major horari lectiu", per la qual cosa un augment d'eixes hores desencadenaria un major esgotament "a l'alumnat i al professorat". "Quan negociem amb la Conselleria el nou currículum vam dir que introduir més hores de classe era innecessari", assenyala el coordinador.

Possible vaga general educativa al maig

Des d'STEPV, anuncien que la possibilitat de convocar una vaga general en l'àmbit educatiu es troba sobre la taula. Esta decisió arriba després de dues reunions del sindicat amb la Conselleria després de les quals no s'aprecia "cap compromís per millorar la situació i implementar les mesures proposades", manifesta Marc Candela.

Concretament, el sindicat denuncia l'aprovació de dues lleis impulsades per la nova Executiva d'Educació: la de districte únic i la llei de Plurilingüisme "que arracona al valencià", descriuen des d'STEPV. A més, el coordinador d'Acció Sindicial també ha reclamat "millorar les condicions laborals del professorat per a recuperar els 15 punts de valor adquisitiu que s'han perdut des de 2010".

"El primer que farem com a sindicat és iniciar un procés intern assembleari perquè siga el professorat el que decidisca si es fa o no la vaga. Nosaltres treballem en la línia de convocar-la perquè la veiem necessària com una mesura de pressió a l'administració per a corregir algunes polítiques i implementar unes altres", ha concretat Candela. Si s'obté una resposta positiva de la comunitat docent, STEPV iniciarà una ronda de contactes amb la resta de sindicats de la mesa sectorial i també sol·licitarà el suport de les famílies i les AMPA.

"Estem treballant en l'escenari de fer esta vaga este mes de maig i amb temps suficient de convocar-la en condicions i pressionar a l'administració, però esperem no haver de fer-la finalment i que la Conselleria reacciones abans", ha finalitzat Candela.

Destacats