Shakira anirà a judici per frau fiscal

La cantant colombiana va defraudar 14,5 milions a Hisenda entre 2012 i 2014

Guardar

La cantant Shakira
La cantant Shakira

La secció 10a de l'Audiència de Barcelona ha determinat hui que Shakira Isabel Mebarak Ripoll, més coneguda com a Shakira, haurà d'asseure's en el banc dels acusats després de defraudar presumptament 14,5 milions d'euros a la Hisenda Pública espanyola entre els anys 2012 i 2014. La cantant, amb la seua residència fiscal a Bahames en aqueix període, va afirmar no haver romàs més del màxim establit per normativa a Espanya, 183 dies, encara que també va assegurar que desconeixia que si superava aquest nombre de dies a l'any devia obligatòriament tributar a Espanya. A més, també ocultava el seu sou a través d'un entramat societari amb seu en paradisos fiscals.

Les contradiccions presents en les seues declaracions i les proves que han analitzat els magistrats han servit a l'Audiència de Barcelona per a finalment avalar la decisió del jutge instructor d'Esplugues de Llobregat. Aquestes proves són, per exemple, les fotografies que la cantant va publicar en xarxes socials, factures en centres comercials i altres establiments com a perruqueries en aqueix període de temps, o altres accions més serioses com la compra d'un habitatge a Barcelona, el lloguer d'un estudi d'enregistrament en la capital catalana o l'escolarització d'un dels seus fills l'any 2014.

Per part seua, els assessors fiscals de la cantant van presentar com a prova el certificat de resident fiscal de Shakira a Bahames, prova que la Fiscalia va considerar "irrellevant" després d'analitzar les proves que confirmaven la llarga estada de Shakira a Espanya. En total, la justícia ha calculat que la cantant va romandre a Espanya 243, 212 i 244 dies en 2012, 2013 i 2014 respectivament, mentre que l'acusada manté que, per contra, va estar a Espanya 163,159 i 178 en 2012, 2013 i 2014 respectivament.

Aquest procés penal deriva de la querella que la Fiscalia va interposar contra la cantant pel frau fiscal escomés entre el 2012 i 2014. La defensa de Shakira va presentar un recurs d'apel·lació, ja que, a més de negar que va romandre més dies dels que havia declarat, va sostenir que ja ha pagat l'import a la Hisenda Pública que se li ha reclamat. Malgrat això, l'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs i ha considerat que s'ha de solucionar l'assumpte durant un judici oral.

Ara és el moment que el ministeri públic present l'escrit d'acusació tenint en compte totes les proves contra la cantant. Aquest escrit d'acusació podria arribar a ser cobrament de multes i pena de presó. La possibilitat que s'arribe a un acord, normalment basat a acceptar els fets i pagar una multa que reduïsca els anys de presó per a evitar l'ingrés, és encara viable.

Arxivat a:

Destacats