El servei de Rodalia gratis s'amplia a tot l'any 2023

El Govern estudia estendre els descomptes del 30% en els abonaments de transport de les ciutats

Guardar

Tren de rodalia de Renfe
Tren de rodalia de Renfe

La gratuïtat del transport en trens de Rodalia i Mitjana Distància s'amplia durant tot l'any vinent 2023. El Govern estatal ha decidit mantenir aquesta iniciativa que estava previst que finalitzara el 31 de desembre d'enguany.

Aquesta proposta, en vigor des del mes de setembre d'enguany, cobreix el 100% de l'abonament de transport per a trens de Rodalia, Rodalies i Mitja Distància operats per Renfe i té com a objectiu ajudar a les famílies davant l'increment de la inflació i fomentar l'ús del transport públic enfront de l'ús privat del vehicle davant els alts preus dels combustibles.

Com a requisit actual, en el cas de Rodalia, l'usuari ha d'adquirir un abonament amb una fiança de 10 euros que se li retornarà al final del 2022 si ha realitzat un mínim de quatre viatges per mes, és a dir, un total de 16 viatges. Queda per establir-se quin requisit s'implantarà per a l'any vinent.

Així, els Pressupostos Generals de l'Estat de 2023 inclouran una partida de 700 milions d'euros per al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la qual cosa suposarà un increment del 41,2% respecte a l'any passat, la major part destinada a aquesta mesura.

Creixen els viatges

Segons les dades aportades pel Ministeri de Transports, únicament en el primer mes en què va entrar en funcionament la mesura, al setembre de 2022, els viatges en trens de Mitja Distància van créixer al voltant del 40% i en trens de Rodalia un 24% respecte al mateix mes de l'any passat, amb 1,5 milions de bons gratuïts expedits.

Amb aquestes dades, l'estalvi per al medi ambient calculat pel Govern ronda els 118 milions de litres de gasolina i fins a 360.000 tones d'emissions de diòxid de carboni (CO₂) a l'atmosfera, respecte a si tots aquests viatges s'hagueren fet amb cotxe.

Destacats