Així serà la nova ESO a València: més matemàtiques i idiomes i torna música i les qualificacions numèriques

La Conselleria d'Educació presenta als sindicats l'esborrany del decret que establix l'ordenació i el currículum d'Educació Secundària Obligatòria (ESO)

Guardar

Un grup d'estudiants entrant a un institut de València
Un grup d'estudiants entrant a un institut de València

Quatre hores setmanals de matemàtiques, torna l'assignatura de Música i les qualificacions numèriques i es reforçarà l'ensenyament de Llengua Estrangera. Estos són els principals canvis que arreplega l'esborrany del decret que establix l'ordenació i el currículum d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), presentat per la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació als sindicats. L'objectiu d'estos canvis és enfortir la qualitat educativa i abordar les necessitats actuals dels i les estudiants de la Comunitat Valencianes.

Una de les mesures més destacades és la proposta d'augmentar les hores de Matemàtiques per a tots els alumnes de 1r a 4t de l'ESO durant el pròxim curs escolar 2024/2025. Esta mesura es pren en resposta als resultats de l'últim Informe PISA, on la Comunitat Valenciana es va situar en la 10a posició entre les 17 comunitats autònomes.

A més del reforç en Matemàtiques, el nou decret contempla la reintroducció de l'assignatura de Música en 3r de l'ESO, amb dues hores setmanals, així com canvis en les hores lectives en els diferents nivells de l'ESO per a adequar-les a les necessitats pedagògiques i les demandes de pares i professors.

Una altra novetat és la introducció d'una matèria optativa sobre Educació Financera en 1r de l'ESO, denominada Finances i Consum Responsables. Esta assignatura se suma a altres optatives existents en cursos posteriors, com a Emprenedoria Social i Sostenible en 2n d'ESO i Taller d'Economia en 3r d'ESO, amb l'objectiu d'enfortir l'educació financera de l'alumnat.

El decret també introduïx qualificacions numèriques de l'1 al 10 en l'ESO, complementant les qualificacions literals existents, amb l'objectiu de proporcionar una informació més completa a les famílies sobre el progrés acadèmic dels seus fills.

Llengua Estrangera

Quant a l'aprenentatge d'idiomes, es preveu un reforç de Llengua Estrangera amb la dedicació de quatre hores setmanals en 1r i 2n d'ESO, una de les quals se centrarà exclusivament en competència comunicativa oral. A més, en 3r i 4t d'ESO, s'oferirà obligatòriament l'optativa Competència Comunicativa en Primera Llengua Estrangera, la qual cosa permetrà als estudiants tindre fins a cinc hores setmanals de llengua estrangera.

A més, en compliment de les sentències judicials del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) contra la regulació del Botànic, s'eliminen els projectes interdisciplinaris (PI) de 1r a 3r d'ESO com a matèria obligatòria i es consolida l'hora addicional de Matemàtiques i Llengua Estrangera, que ja va introduir la Conselleria per a este curs escolar 2023/2024.

Finalment, el decret reconeix al professorat que impartix àmbits del Programa de Diversificació Curricular (PDC) que els llocs de treball tinguen la consideració de llocs d'especial dificultat. D'esta manera, el professorat que impartisca estos àmbits disposarà d'una major puntuació en els concursos de trasllats, ja que se'ls assignarà dos punts més.

Destacats