La secretària autonòmica d'Universitats afirma que la Comunitat Valenciana "està construint una política científica ambiciosa, estructural i orientada a resultats"

Guardar

 Sessió Plenària 2025 de la Red de Polítique d'I+D+i.
Sessió Plenària 2025 de la Red de Polítique d'I+D+i.

La secretària autonòmica d'Universitats, Esther Gómez, ha afirmat este dimecres que la Comunitat Valenciana "està construint una política científica ambiciosa, estructural i orientada a resultats en diàleg constant amb el sistema universitari, els centres d'investigació i el teixit empresarial i industrial".

Esther Gómez s'ha pronunciat així en la Sessió Plenària 2025 de la Xarxa de Polítiques d'I+D+i. L'acte ha tingut lloc en el Parc Científic de la Universitat de València, "un lloc que representa el millor de la col·laboració entre el coneixement científic, la transferència tecnològica i l'emprenedoria innovadora".

"El Parc Científic és un ecosistema d'excel·lència on confluixen centres com l'Institut de Física corpuscular (IFIC), que acaba de complir 75 anys, o l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), referent en biomedicina, bioinformática i biotecnologia. Actualment, més de 2.000 persones desenvolupen ací activitats d'investigació, transferència o emprenedoria, en connexió amb més de 90 empreses innovadores", ha explicat Gómez.

"Enguany celebrem també el 15é aniversari d'esta Xarxa, un espai de cooperació interterritorial clau per a consolidar les polítiques públiques de ciència, tecnologia i innovació al nostre país", ha afegit Esther Gómez.

La secretària autonòmica ha afirmat que des de la Generalitat "s'ha intensificat, de manera significativa, els recursos propis destinats a la investigació científica i transferència del coneixement". A més, la Comunitat Valenciana figura com la tercera comunitat autònoma amb major nombre de projectes en col·laboració territorial, tant en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació (PEICTI) com d'Horitzó Europa.

Gómez ha explicat que en 2024 es van desenvolupar accions estratègiques des de la Direcció General de Ciència i Investigació de la Conselleria, entre elles el llançament de la primera convocatòria del Programa Valdre per a la contractació de 30 investigadors distingits, amb una dotació de 17 milions d'euros fins a 2029, la qual roman oberta fins al 22 d'abril. "Aquest programa garanteix condicions laborals competitives i contractes permanents amb la finalitat de captar i retindre en la Comunitat Valenciana talent internacional d'excel·lència", ha manifestat.

Així mateix, ha explicat Gómez que el Pla GenT2 ha sigut reforçat amb una dotació de 17 milions d'euros en 2024, i de 20 milions en 2025. "Aquest reforç ha permés també avançar en l'estabilització dels investigadors doctors d'excel·lència contractats en el marc del programa CIDEGENT: 20 estabilitzacions s'han produït només enguany, amb previsió de 22 addicionals en els pròxims dos anys".

D'altra banda, la secretària autonòmica ha destacat que l'Ordre d'I+D+i "ha experimentat un creixement notable, ja que les sol·licituds han augmentat un 48% en dos anys, superant les 2.700 en 2025". "El pressupost s'ha incrementat fins als 64 milions d'euros, amb millores normatives que permeten major agilitat en l'execució de la despesa, permetent que els imports concedits es puguen executar al llarg dels anys del projecte, contractes més ben retribuïts i major transparència en els resultats d'avaluació", ha indicat.

La secretària autonòmica ha assenyalat que en l'àmbit d'infraestructures s'han finançat equipaments científics d'altes prestacions, destinant un milió d'euros a les ICTS de la Comunitat Valenciana i donant suport a la modernització d'instal·lacions i construcció de nous edificis en les cinc universitats públiques valencianes.

Destacats