SATSE revela que 8 de cada deu infermeres han patit alguna agressió almenys una vegada

També mostra que la meitat d'elles han sigut agredides fins a en 5 ocasions

Guardar

Una infermera amb un pacient ingressat a l'hospital La Fe
Una infermera amb un pacient ingressat a l'hospital La Fe

El Sindicat d'Infermeria SATSE ha revelat hui, després de van realitzar una macroenquesta, la situació que pateixen molts professionals sanitaris de la Comunitat Valenciana. Així, ressalten que fins a huit de cada deu infermeres i infermers han patit agressions mentre desenvolupaven el seu treball en un centre sanitari i prop de la meitat en cinc ocasions. Al voltant d'un 12% en més de deu.

L'objectiu del sindicat era fer una avaluació de la situació a causa del greu problema de violència que travessa l'àmbit sanitari en tot el país. En territori valencià, fa tan sols huit dies es van notificar dos agressions a professionals en un centre de salut en el barri de Beniopa, dins del terme municipal de Gandia.

Les dades recollides per SATSE mostren com el 78% de les infermeres i infermers (consultats pel sindicat) ha patit alguna agressió al llarg de la seua trajectòria laboral per part de pacients o familiars. En aquesta estadística es recullen agressions tant físiques (espentes, retencions involuntàries, punyades...) com a verbals (amenaces, vexacions, insults...).

Del percentatge d'infermeres i infermers agredits, el 51% ho ha sigut fins a 5 ocasions; el 24%, en una única ocasió; l'11%, entre 6 i 10 ocasions i l'11%, en més de deu ocasions. Concretament, en els dos últims anys, marcats sanitàriament per la pandèmia de la COVID-19, han patit algun tipus d'agressió el 72 % de les infermeres i infermers de la Comunitat.

Segons les dades de l'enquesta, el 74% dels professionals consultats pensa que l'ambient laboral en els centres sanitaris i sociosanitaris, així com la relació amb els pacients, "ha empitjorat en els dos últims anys". D'altra banda, el 6% considera que només han empitjorat les relacions amb els pacients i quasi el 8% opina que el que ha empitjorat és l'ambient laboral.

La forma més freqüent d'agressió verbal són els insults ( 78%), seguits de les amenaces (70%) i les vexacions (33%). Pel que respecta a les agressions físiques, aquestes les han patides el 10% dels participants a l'enquestes. Respecte al suport davant l'agressió, el 61% de les infermeres no ha rebut suport del seu ocupador (en aquest cas la Conselleria de Sanitat) i el 38% reconeix que sí l'han rebut.

Quant a l'ajuda psicològica especialitzada per part de l'ocupador o del centre de treball, el 95% no l'ha rebuda i una mica més d'un 4% sí, segons SATSE.

Sobre les principals causes que inclouen en les agressions, el 87% opina que la crispació social, el 78% que la falta de personal, el 69% que els llargs temps d'espera, el 46% la falta d'informació, quasi el 28% per la situació de les instal·lacions i el 34% pel descontentament amb l'atenció rebuda.

Tal com valora SATSE, aquestes dades SON "molt greus i alarmants" i considera que les Administracions sanitàries haurien de fer actuar "de manera conjunta, coordinada i eficaç" a totes les administracions públiques i empreses sanitàries privades, "tenint com a referent una Llei estatal que lluite contra aquesta greu xacra que afecta especialment el col·lectiu d'infermeres i infermers per la seua relació més estreta i pròxima amb el pacient i els seus familiars".

Arxivat a:

Destacats