Sanitat trau a concurs públic el desenvolupament d'un sistema per a optimitzar la visualització conjunta de la informació sanitària de cada pacient

El visor integrarà les dades de salut sobre cada persona generades en Atenció Primària i Especialitzada, laboratoris, raigs i farmàcia, entre altres

Guardar

Un metge atén un pacient
Un metge atén un pacient

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha tret a concurs públic la contractació dels serveis d'evolució tecnològica, funcional i suport del sistema d'informació que permet visualitzar de manera conjunta la informació mèdica que es genera en els diferents nivells assistencials sobre cada pacient. El projecte compta ja amb un prototip que està en fase de proves en diversos centres sanitaris. La meta és acabar de perfeccionar aqueixa experiència i estendre-la a tots els departaments.

El projecte busca desenvolupar un visor que retorne en una única interfície d'usuari la informació agregada de la majoria dels sistemes d'informació que coexisteixen en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Hui dia, conviuen diversos sistemes que aporten dades a la història clínica dels pacients: informació sobre l'assistència que reben en el seu centre de salut i hospital, resultats de les proves radiològiques i anàlisis o tractaments farmacològics prescrits, entre altres.

Aqueixa informació és bàsica perquè els professionals sanitaris, especialment de Medicina i Infermeria tant d'Atenció Primària com Hospitalària, puguen tindre una visió integral i integrada de la salut de cada pacient. Són dades que, en l'actualitat, ja es poden consultar resumits, però l'objectiu és incloure encara més informació, fer-lo de manera òptima per a explotar-la al màxim i poder filtrar-la a demanda.

En concret, es tracta de veure junts els diferents ítems de la història clínica independentment de la seua procedència (assistències, proves o tractaments de farmàcia, entre altres); agrupar episodis hospitalaris i contactes d'Atenció Primària en processos assistencials; veure la història clínica per categories, serveis o procés assistencial (episodis, diagnòstics, etc.) o consultar les prescripcions rebudes en els diferents hospitals o centres de salut al costat de la retirada de les receptes que es fa en la farmàcia, entre altres funcionalitats.

A més, es contempla que el programa permeta elaborar cronogrames assistencials, enllaços entre diferents parts de la història clínica, generar avisos o elaborar resums personalitzats, entre altres funcions.

La millora facilitarà el treball als equips sanitaris i també beneficiarà als i les pacients perquè els professionals que els tracten disposaran de la seua informació sanitària amb independència de quin siga el centre del qual procedisquen. A més, s'evitaran desplaçaments innecessaris a la ciutadania o possibles duplicitats de proves mèdiques.

Per al desenvolupament del programa informàtic que permeta aquests avanços en la consulta i explotació òptimes de la història clínica, sempre seguint els estàndards de seguretat més alts, s'ha previst una inversió de 870.000 euros distribuïda entre 2022 i 2024. Es tracta d'una actuació cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Arxivat a:

Destacats