Sanitat ressalta el paper de la Comunitat Valenciana com a "punt de trobada i referent en polítiques de salut pública que milloren la vida de les persones"

València acull aquests dies un curs d'estiu internacional centrat en com millorar les estratègies de promoció de la salut

Guardar

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions
La Direcció General de Salut Pública i Addiccions

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions ha coordinat –juntament amb el consorci European Training Consortium in Public Health and Health Promotion, Fisabio i la Universitat de València– el curs d'estiu internacional que aquests dies acull la ciutat de València centrat en el desenvolupament d'eines per a millorar les estratègies de promoció de la salut.

Aquest curs, la primera edició del qual es va celebrar també a València fa 30 anys, presenta un enfocament d'aprenentatge basat en principis salutogènics, i en ell participen estudiants de diferents països amb diferents perfils professionals, però amb un mateix objectiu: impulsar iniciatives relacionades amb la salut pública que milloren la salut i el benestar de la ciutadania.

Aquest curs va tindre el seu inici amb la I Jornada Internacional XarxaSalut Salutogènesi Generant salut des dels nostres municipis, celebrada el 18 de juliol en la Direcció General de Salut Pública i Addiccions i que va reunir més de 350 persones de tot el món.

"Des de la Conselleria de Sanitat, s'aposta per desenvolupar polítiques de promoció de salut dirigides a facilitar a la ciutadania les accions més saludables, i això és la salutogènesi: treballar per a millorar la salut, des d'aspectes positius, comptant amb els recursos comunitaris que tenim en els nostres entorns", ha explicat la secretària autonòmica de salut pública i del sistema sanitari públic, Isaura Navarro.

Amb el Pla de Salut de la Comunitat Valenciana com a clau de volta, Xarxasalut desplega "l'enorme potencial dels municipis per a posar en marxa actuacions que milloren la salut de manera intersectorial, participativa i amb perspectiva d'equitat", ha destacat.

Així mateix, Rosana Peiró, com a dinamitzadora de Xarxasalut la xarxa de municipis per la salut de la Comunitat Valenciana ha assenyalat que "existeix evidencia científica" i experiències que mostren que aplicant aquesta metodologia s'aconsegueixen resultats en salut. En tota la Comunitat hi ha projectes que demostren, per exemple, com pot incorporar-se la participació ciutadana i la perspectiva de la salut en el disseny de la plaça d'un barri per a garantir que es complisca "la funció social" que tenen aquests espais públics, servint "per a millorar la cohesió social del veïnat, perquè siguen llocs on es produeix interacció social, es duga a terme activitat física, i on els xiquets i xiquetes puguen jugar", amb totes les "implicacions en salut" que comporten.

Curs d'estiu "Salutogènesi en la pràctica"

“La salut depén de factors que estan fora del sistema sanitari, i perquè tothom puga tindre una vida saludable existeixen molts recursos en els nostres entorns (el menjar, la naturalesa, els espais públics, les relacions socials), tenint en compte que cal prestar especial atenció a la població vulnerable”, ha explicat Leneke Vaandrager, coordinadora del European Training Consortium juntament amb Anna Bonmatí.

En paraules de la directora general de Salut Pública i Addiccions, Ofelia Gimeno, “aquest curs serveix de punt de trobada perquè persones de diferents països i disciplines professionals, posen en comú idees i projectes realistes que posen la salut pública al servei de la millora de la vida de la ciutadania”.

“El procés és tan important com el resultat: obrir la ment, posar en comú diferents visions i escoltar-se entre ells és essencial perquè obtinguen habilitats per a exercir de promotors de salut”, ha subratllat Bonmatí.

En primera persona

Al llarg de les seues edicions, han assistit a aquest curs 745 participants de diferents activitats professionals i 59 nacionalitats diferents. María López i Kendra Peña són dues de les alumnes de l'edició actual, de València i Hondures, respectivament. Ambdues estan aprenent, aportant i desenvolupant projectes que puguen posar-se en marxa en qualsevol lloc del món.

"La importància del curs, més enllà de comprendre els sistemes sanitaris de diferents llocs, és l'intercanvi cultural que existeix, essència al seu torn de la salutogènesi: la salut en positiu, implementar tots els recursos que tenen les persones per a generar salut per a un mateix i per als altres", ha explicat Bonmatí.

Arxivat a:

Destacats