Sanitat planteja considerar el coronavirus com una "malaltia respiratòria més"

La Conselleria de Sanitat està ultimant una "fase de transició" per a normalitzar-ho després de dos anys de l'inici de la pandèmia

Guardar

Un home passeja sense mascareta envoltat per gent amb màscara
Un home passeja sense mascareta envoltat per gent amb màscara

Diumenge passat es van complir dos anys des que el president del Govern, Pedro Sánchez, va decretar l'estat d'alarma a Espanya i l'immediat confinament. La pandèmia del coronavirus s'estenia i alarmava al món sencer. Hui, 732 dies després, es comença a plantejar un escenari de tornada a la normalitat. Tant és així que la Conselleria de Sanitat està ultimant una "fase de transició" per a considerar al coronavirus com una "malaltia respiratòria".

La Generalitat posarà en marxa un pla per a normalitzar la covid com un una malaltia respiratòria més i deixar arrere les restriccions. La subdirectora general d'epidemiologia, Herme Vanaclocha, ha detallat en declaracions a altres mitjans, com serà aquesta nova fase. Així, es farà el salt a un "sistema sentinella" i solo es faran proves diagnòstiques a majors de 60 anys, embarassades i persones que estan inmunocomprometides.

"Anirem camí de tractar-ho com a malaltia respiratòria per a després fer el salt a un sistema sentinella, que és com a fet sempre la grip", ha indicat Vanaclocha. Per això, ha afegit que "a més de la grip, veurem altres malalties respiratòries agudes perquè, en el fons, qualsevol problema que porte una pandèmia són les malalties que es transmeten per l'aire".

Tal com ha explicat, el diagnòstic de la covid-19 es farà en els casos de malaltia respiratòria aguda en la població vulnerable a aqueixa malaltia, "però no a la resta de la població". Així, es tractarà com una infecció respiratòria aguda davant aquelles persones menors de 60 anys que tinguen símptomes i acudisquen al metge. No obstant això, no se'ls farà prova diagnòstica.

"Abans de la covid, una persona quan tenia simptomatologia lleu anava al mèdic i no li feien una prova diagnostica per a veure si tenia o no grip. No se sabrà què és, però com ha passat tota la vida", ha indicat la subdirectora. Aquest nou sistema de vigilància, la part a nivell de la qual tècnic està feta i consensuada en tota Espanya, serà donat a conéixer aquesta setmana a la Comissió de Salut Pública i, segons ha indicat Vanaclocha, no creu que es tarde molt a posar-la en marxa.

D'aquesta manera, explica Vanaclocha, les quarantenes s'eliminaran i només es recomanarà aïllar-se a les persones que tinguen símptomes. Malgrat tot, la subdirectora general d'epidemiologia adverteix que continuarà sent una malaltia més greu que unes altres com la grip.

Adeu restriccions?

Una vegada s'inicie aquesta fase de transició, Sanitat controlarà la incidència del coronavirus a través de mostres representatives en els centres de salut. Tot apunta al fet que l'aparició de variants noves serà el que determine que les restriccions s'eliminen. La més sonada d'elles és la retirada de la màscara en els interiors, una cosa per a la qual la incidència hauria de ser menor a l'actual. Quant a festivitats com les Falles i la Magdalena, poden suposar un repunt de contagis, però en la seua majoria lleus.

Herme Vanaclocha ha indicat que la seua proposta és que "anem a poc a poc a l'hora de llevar la màscara en interiors, perquè està demostrat que aquesta mesura és eficaç". Almenys en els adults, ha dit, "esperem més. Ara tenim poques restriccions i és veritat que ens hem estabilitzat en la corba, però continua havent-hi casos", i reconeix que tothom "té ganes d'eixir i d'estar amb els amics".

La subdirectora general d'epidemiologia ha destacat el reforç en el servei valencià de Salut Pública que s'ha fet des que començara la pandèmia. Aquest augment de professionals haurà de traduir-se "en una millora de la vigilància en totes les malalties" per a potenciar així "la prevenció de tota mena de patologies, més enllà de la covid".

Arxivat a:

Destacats