Sanitat pagarà 40.000 euros a una dona que es va contagiar d'hepatitis C en una operació en un hospital de València

Guardar

Façana del TSJCV
Façana del TSJCV

La secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat a la Conselleria de Sanitat a indemnitzar amb 40.000 euros a una dona que es va contagiar d'hepatitis C en una operació en un hospital de València.

Així es desprén de la resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual el tribunal estima parcialment el recurs presentat per la dona contra la desestimació per silenci administratiu de la Conselleria. La pacient reclamava 250.000 euros pels danys ocasionats.

En el seu recurs, la dona, representada per la lletrada Carmen Romero, al·ludia a una defectuosa praxi de l'administració sanitària pública en haver-se-li transmés l'hepatitis C després de ser sotmesa al juny de l'any 2013 a una laparoscòpia per una gestació ectòpica. Al mes següent, la dona va començar amb fatiga i colúria, i un estudi posterior va revelar que tenia hepatitis aguda.

L'administració demandada es va oposar a la petició de la pacient i va argumentar que "de cap manera" va ser constatada la relació de causalitat precisa entre la conducta sanitària desplegada i l'hepatitis de la demandant. Va emfatitzar també la "multiplicitat" de les causes de contagi.

La Sala, després d'estudiar el cas, ha donat la raó a la pacient en estimar que hi ha un vincle causal. Així, considera que encara quedant justificat que entre juny i juliol de 2013 no es van trobar casos d'hepatits C (genotip) coincidents amb els episodis assistencials de la pacient ni en el bloc quirúrgic de l'hospital ni en la seua estada en planta, hi ha una altra prova que al·ludeix a aqueixa relació de contagi.

En aquest sentit, exposa que la pacient, sense factors de risc diferenciats al comú de la població que pogueren posar-se en relació amb el contagi, va obtenir el diagnòstic d'infecció per virus C a l'agost de 2013. No existia llavors en la seua història clínica gens relacionat amb l'hepatitis fins que va ser intervinguda.

A més, recull que del dictaminat per la inspecció mèdica en l'expedient administratiu, resulta que entre els factors de risc de la dona només estava marcat l'haver estat sotmesa a una operació a l'Hospital General. I en observacions constava que, com a resultat d'estudi de contactes, la seua parella havia donat negatiu per a la prova de VHC.

Aquesta aparició temporal dels primers símptomes, dins del període d'incubació, 37 dies després d'haver-li operat, "resulta en definitiva rellevant màximament quan la pròpia pericial d'orientació recull que l'hepatitis aguda per virus C pot aparéixer entre 2 i 26 setmanes després de l'exposició al virus, amb una mitjana d'entre 7/8 setmanes, en dada temporal compatible amb el quadre analitzat", postil·la.

En definitiva, sosté: "Ens trobem davant una hepatitis aguda, amb simptomatologia florida d'icterícia amb fatiga i colúria, sent compatible el període d'incubació fins a l'aparició dels símptomes. La Sala considera desvirtuada l'adduïda falta de relació causal entre la conducta sanitària pública –via acció o omissió-- amb el contagi imputat". Per tot estima el recurs de la pacient i condemna a Sanitat a indemnitzar-la amb 40.000 euros.

Arxivat a:

Destacats