La Conselleria de Sanitat ha dut a terme un procés de transformació tecnològica en l'àmbit de l'Atenció Primària gràcies a la incorporació en els dos últims anys de nous equips valorats en 21,5 milions d'euros. Es tracta de nous retinógrafos, equips Doppler, electrocardiògrafs, desfibril·ladors, dermatoscopios i ecògrafs, entre altres, que s'han distribuït entre els diferents centres sanitaris.
Esta inversió en equipament més avançat i d'última generació suposa un impuls per a aquest nivell assistencial, com és l'Atenció Primària, que constituïx la primera via d'accés del pacient al sistema públic sanitari. D'ací, que des de Sanitat s'haja realitzat una aposta per millorar no sols les infraestructures sanitàries sinó també els recursos tecnològics i les eines digitals per a aconseguir millors diagnòstics, tractaments i previndre malalties.
De fet, un dels objectius prioritaris de la Conselleria és continuar avançant en la millora de la qualitat assistencial en l'àmbit de l'Atenció Primària. Aix
En este sentit, una Atenció Primària forta és garantia d'una atenció integral de qualitat, ja que abasta des de la promoció de la salut i la prevenció fins al tractament, aix
A més, el professional d'Atenció Primària és el més capacitat per a obtindre una visió global del pacient en tots els seus àmbits: clínics, socials, familiars i comunitaris. Per tant, un dels principals eixos estratègics de la Conselleria és impulsar aquest àmbit assistencial amb iniciatives com el reforç del seu lideratge, la jerarquització, el major accés a proves, el redissenye dels processos d'atenció, la desburocratització i la millora de l'equipament disponible per a aconseguir augmentar la capacitat resolutiva dels professionals.
Nous equips tecnològics
En Oftalmologia s'han adquirit 178 retinógrafos que permeten reforçar la capacitat de realitzar exàmens precisos del fons de l'ull. A més, en Cardiologia s'ha dotat als centres sanitaris de 156 equips Doppler, 156 sistemes MAPA (monitoratge Ambulatori de Pressió Arterial) i 485 electrocardiògrafs, de manera que gràcies a estos equips es potencia el diagnòstic en temps real d'alteracions del ritme cardíac.
D'altra banda, en els serveis d'Urgències s'han incorporat 267 nous desfibril·ladors i en Pneumologia 103 espiròmetres per a millorar la capacitat diagnòstica de malalties com a asma o EPOC. De la mateixa manera, s'han distribuït entre els diferents centres sanitaris 523 dermatoscopios i 307 càmeres digitals per a la detecció primerenca de lesions o càncer de pell.
A més, en Cirurgia Menor s'ha dotat als centres amb 103 bisturís elèctrics, 104 llums quirúrgics, 44 autoclaus i 241 equips de criocirurgia, la qual cosa permet agilitar les intervencions en el mateix centre sense necessitat de derivar als hospitals.
Quant a salut bucodental, s'han destinat 1.450 dispositius per a completar els gabinets dentals i 272 equips de radiografia intraoral. Finalment, en Salut Sexual i Reproductiva s'han incorporat 47 nous ecògrafs.
Formació dels professionals
La formació dels professionals en el maneig dels equips tecnològics i les eines digitals és un dels eixos fonamentals per a poder aprofitar al màxim els recursos disponibles. Per això, des de la Conselleria de Sanitat, a través de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES), s'estan impartint cursos específics dirigits a l'actualització en el maneig de les noves tecnologies, la qual cosa potencia la capacitació dels professionals en l'ús òptim d'estos equips.
A més, la integració d'este equipament en la història clínica comporta també una transformació digital en crear repositoris d'imatges i senyals biomèdics que emmagatzemen de forma ordenada les dades dels pacients recollits per aquests nous dispositius tecnològics.
Finalment, la incorporació de la intel·ligència artificial en les proves diagnòstiques, que suposa un avanç i un suport per al professional a l'hora d'obtindre un diagnòstic més precís, a