Sanitat i CCAA aproven un nou 'semàfor' contra la COVID-19 però sense incloure restriccions

Guardar

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareix en roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareix en roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que la Comissió de Salut Pública, en la qual estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri, ha aprovat el nou document conegut com a 'semàfor' contra la COVID-19, però sense incloure de moment noves restriccions.

"S'ha aprovat el document del 'semàfor', només els indicadors i nivells de risc, sense mesures. Ens sembla molt important tindre una nova mirada dels indicadors per a contextualitzar els nivells de l'altíssima cobertura vacunal. És una nova mirada dels indicadors, adaptada a la situació actual de la pandèmia", ha explicat la ministra en roda de premsa aquest dimarts.

Així, s'ha evitat fixar la recomanació del tancament de l'interior de l'hostaleria a partir de les 23.00 hores si es troba en un territori en risc mitjà de COVID-19 i amb alta pressió hospitalària, o tancar l'oci nocturn a les 01.00 hores. En els locals d'hostaleria, com a restaurants, bars o cafeteries, finalment tampoc es restringirà l'ocupació màxima de les taules fins a 10 persones o el 50 per cent de l'aforament en zones interiors.

En canvi, i sempre que s'haja respectat l'acord de la setmana passada, s'ha fixat únicament que el risc baix de transmissió s'eleve fins a una incidència acumulada de 100 casos per 100.000 habitants, enfront dels 50 actuals. El risc alt començaria a partir de 300, en lloc dels 150 que estan contemplats en aquests moments, mentre que el risc mitjà se situaria entre 100 i 300.

El molt alt estaria per damunt de 500, en comparació amb 250 actualment. En qualsevol cas, la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants no és l'única variable que s'analitza per a fixar el risc d'un territori, sinó que també es tenen en compte la capacitat assistencial, per exemple.

D'altra banda, la ministra ha avançat que en la Comissió de Salut Pública també s'ha acordat definitivament incorporar als majors de 60 anys i al personal sanitari i sociosanitari a la vacunació de reforç contra la COVID-19. "És una decisió molt important, és un pas fonamental. No solament els estem protegint de manera individual, sinó de manera col·lectiva pels entorns on treballen", ha celebrat.

Darias ha reivindicat la importància de "vacunar, vacunar i vacunar" abans de les festes nadalenques. "La clau està a continuar vacunant sense parar, vacunant a aquells que no ho han fet encara i seguir amb les dosis de reforç. Cal avançar com més prompte millor a completar tots i cadascun dels grups incorporats a les dosis de reforç. És molt important que les CCAA continuen intensificant aquesta labor, sabem que és la clau juntament amb la prevenció", ha sostingut.

ESPANYA, NO COM ALTRES PAÏSOS EUROPEUS

Darias creu que Espanya no està en una situació similar a la d'altres països europeus, que s'estan enfrontant a una nova ona de COVID-19 molt greu, com Alemanya. "No estem igual que fa un any. I estem en una posició diferenciada respecte als països del nostre entorn. Estem veient que els països del nostre entorn estan lluny del 90 per cent de vacunació. Vacunar, vacunar i vacunar continua sent el millor camí", ha comentat.

La ministra ha insistit que la prevenció és "la millor mesura per a mantenir el virus a ratlla". Sobre aquest tema, i davant l'absència de noves mesures en el document del 'semàfor', ha ressaltat que la mascareta "continua sent obligatòria en interiors i en exteriors quan no hi ha distància de seguretat". Juntament amb l'ús de la mascareta, ha recomanat la rentada de mans, la distància social o la ventilació en interiors.

L'IMPACTE DE LES VACUNES

La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha aclarit que "no es tracta d'un ascens tan accentuat com en ones anteriors com la d'aquest mateix estiu". Així, considera que aquesta tendència ascendent "té un reflex molt clar en la població no vacunada, els menors de 12 anys".

En qualsevol cas, ha ressaltat que aquesta pujada des de fa un mes, després de dotze setmanes de descens en la incidència acumulada, no està tenint "un reflex en l'hospitalització", ja que "no s'assembla per a res al vist en les ones anteriors".

Calzón ha avançat que en l'informe diari de dades s'inclourà la incidència en la població vacunada en contrast amb els no vacunats. "És fonamental posar en valor l'efecte quant a disminuir el risc d'infecció i d'hospitalització i defuncions. Això té com a objecte ajudar a convéncer de la vacunació", ha explicat.

Per exemple, en les últimes huit setmanes, Calzón ha apuntat que la incidència en els vacunats és "moltíssim menor que en els quals no s'han vacunat". "Especialment cridaner és entre els 60 i els 80 anys, on el risc d'infecció es disminueix huit vegades en vacunats, mentre que els no vacunats tenen 18 vegades major risc d'hospitalització i 25 vegades major de mort", ha exemplificat.

En el grup de 30 a 50 anys, el risc d'hospitalització en vacunats és deu vegades menor, mentre que en el grup de 60 a 69 anys la incidència dels vacunats és de 23, en comparació amb 181,5 amb els quals no han rebut les dues dosis. La taxa d'hospitalització en vacunats és de 0,4 per setmana en els vacunats de 30 a 59 anys, enfront del 3,9 de no vacunats.

Arxivat a:

Destacats