Sanitat constitueix la comissió que coordinarà l'accés equitatiu de pacients als 9 equips de cirurgia robòtica de la Comunitat Valenciana

La comissió elaborarà els protocols per a garantir l'accés equitat

Guardar

Imatge de la Comissió de Sanitat reunida
Imatge de la Comissió de Sanitat reunida

El conseller de Sanitat Universal i salut Pública, Miguel Mínguez, ha presidit la constitució de la Comissió Tècnica de Cirurgia Robòtica, que es farà càrrec de coordinar i gestionar el funcionament dels 9 equips de cirurgia robòtica amb els quals explicarà el sistema sanitari públic valencià.

La funció principal d'aquesta comissió es centra en realitzar un seguiment de l'activitat quirúrgica dels equips i establir protocols assistencials per a garantir l'accés equitatiu a aquesta prestació assistencial a qualsevol usuari de la sanitat pública que ho necessite.

Actualment, hi ha instal·lats quatre equips de cirurgia robòtica en l'Hospital La Fe, General de València, Doctor Balmis i General de Castelló. S'instal·laran cinc nous robots quirúrgics més en els hospitals d'Elx, La Ribera, Arnau, Clínic i Doctor Peset.

En aquest sentit, el conseller de Sanitat ha assenyalat que "l'objectiu és coordinar d'una manera eficaç el funcionament dels 9 equips robòtics perquè qualsevol pacient, independentment d'on residisca i del departament de salut al qual pertanga, puga ser operat amb aquest tipus de cirurgia robòtica si així ho requereix".

Per això, la Comissió Tècnica serà l'òrgan assessor que coordinarà i gestionarà la xarxa de centres hospitalaris que comptaran amb robots quirúrgics. D'aquesta manera, a més de representants de la Conselleria de Sanitat, estarà formada per professionals de l'àmbit quirúrgic, especialment de Cirurgia General, Urologia i Anestèsia.

Segons ha indicat Mínguez "en aquests moments, la sanitat pública valenciana compte ja amb quatre equips de cirurgia robòtica que estan en funcionament en l'hospital La Fe de València, General de València, Doctor Balmis d'Alacant i en el General de Castelló".

Així mateix, ha afegit que "està prevista la instal·lació d'altres cinc nous equips d'aquestes característiques, la qual cosa ens permetrà ampliar la cobertura assistencial". Aquests nous equips s'instal·laran en els hospitals d'Elx, La Ribera, Arnau, Clínic i Doctor Peset.

En aquest sentit, "amb l'engegada dels nous robots quirúrgics, la sanitat valenciana es convertirà en una de les més avançades en l'àmbit nacional quant a equips d'alta tecnologia. A més, aportaran nombrosos avantatges, tant a pacients com a professionals", ha manifestat.

La cirurgia robòtica, que permet realitzar intervencions quirúrgiques mínimament invasives, està donant resultats excel·lents en determinades intervencions, com són les d'Urologia, Ginecologia, Cirurgia General, Cirurgia Toràcica, Otorinolaringologia, Cirurgia Maxilofacial i Cirurgia Pediàtrica.

En concret, les intervencions que s'han fet fins al moment són cirurgies de pròstata, histerectomías amb gangli sentinella, pancreatectomías, cirurgies de la via biliar, intervencions de càncer colorrectal, entre altres.

La tècnica permet una major precisió durant la intervenció gràcies al maneig amb exactitud mil·limètrica de les pinces i els instruments quirúrgics pel robot. A més, permet una visió 3D que facilita la visualització de zones de difícil accés.

A més, aporta grans beneficis al pacient, ja que redueix les possibles complicacions de les ferides, el dolor i l'estada hospitalària, permetent una ràpida incorporació del pacient a les seues activitats diàries amb un resultat estètic òptim.

Per tant, la cirurgia mínimament invasiva, a més de reduir les complicacions pròpies de les intervencions, permet escurçar els temps de permanència en l'hospital, la qual cosa facilita una gestió més eficient dels recursos assistencials.

Comissió Tècnica de Cirurgia Robòtica

La Comissió Tècnica de Cirurgia Robòtica de la Comunitat Valenciana, a més d'assessorar de tota l'activitat assistencial dels equips robòtics i garantir un accés equitatiu a aquesta prestació, es farà càrrec de la implantació de programes clínics per a aconseguir els objectius assistencials proposats.

A més, els membres de la Comissió coordinaran l'ús dels equips robòtics, avaluaran els indicadors derivats de l'activitat quirúrgica de cirurgia robòtica i el seu impacte en el sistema de salut, així com estudiar i suggerir mesures destinades a dotar d'una major eficiència als equips.

Així mateix, elaboraran informes d'activitat i seguiment, i elevaran propostes quant a la definició i regulació de qualsevol activitat docent i d'investigació relacionada amb la cirurgia robòtica.

Destacats