Sanitat assegura que en aquests moments no hi ha llista d'espera per a l'accés a cicles d'inseminació artificial

Guardar

Espermatozoide en la superfície de l'òvul
Espermatozoide en la superfície de l'òvul

La Conselleria de Sanitat afirma que en aquests moments no hi ha llista d'espera per a cicles d'Inseminació artificial ni per a la preservació de la fertilitat, mentre que per a l'accés a la tècnica de fecundació in vitro una vegada que se li indica a les pacients --abans dels 40 anys-- i entren en llista d'espera, quan comença el tractament de RHA no es té en compte el límit d'edat.

Sobre aquest tema, el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, explica, en una resposta parlamentària recollida per Europa Press, que per a la tècnica de fecundació in vitro únicament es valora la reserva ovàrica, sobre la base de l'aplicació dels Criteris de Bolonya de la European Society of Human Reproduction and Embryology.

Tots els departaments de salut del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana realitzen tècniques simples de reproducció humana assistida, com és la inseminació artificial, mentre que la fecundació in vitro, a l'ésser una tècnica complexa, es realitza en les Unitats de Reproducció Assistida de situades en La Fe, Clínic de València, General Universitari de València i Doctor Balmis Alacant.

Aquestes tècniques presenten una demanda cada vegada major, i són considerades temps dependents donat el criteri límit d'edat establit en la normativa reguladora de cartera de serveis i basada en criteris científics.

Així, assenyala que aquesta major demanda és degut a l'accés d'un major nombre de pacients d'edat avançada a l'inici dels estudis d'esterilitat a causa del retard de la maternitat en la Societat Espanyola, ja que, segons l'INE, l'edat mitjana del primer fill a Espanya és de 31,7 anys.

El retard en l'edat a la qual les dones es plantegen concebre el seu primer fill, i la disminució de la fertilitat a mesura que avança l'edat de la dona estan darrere d'aquesta demanda creixent. Això repercuteix en el temps d'accés a aquestes tècniques de reproducció, la qual cosa "al seu torn redueix les possibilitats d'embaràs i part a les dones que requereixen d'aquestes tècniques".

Per això, destaca que la Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una sèrie d'actuacions dirigides a la ciutadania, com és la informació en matèria de reproducció humana assistida, i als professionals sanitaris, com és l'elaboració i divulgació d'un protocol amb els criteris per a garantir l'accés adequat a tècniques de reproducció humana assistida en hospitals públics de la Comunitat.

MÀXIM D'EDAT: 40 ELLES, 55 ELLS

Així, ajustant-se a l'evidència científica i al marc legal, les persones expertes de Sanitat han definit com a criteri d'inclusió que, en el moment de l'inici de l'estudi de fertilitat, l'edat de la dona haurà de ser major de 18 anys i menor de 40 anys, i que no haurà de patir cap malaltia en la qual l'embaràs puga implicar-li un risc greu i incontrolable a ella o a la seua possible descendència.

En el cas de l'home, la seua edat haurà de ser menor de 55 anys.

A més, han de ser persones o parelles sense cap fill comú, previ i sa. El protocol també determina uns terminis per a agilitar l'accés als quatre centres públics acreditats per a la realització de les tècniques de fecundació in vitro amb gàmetes propis, en condicions d'equitat i seguretat, a les dones del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana a les quals se'ls indique la mateixa, amb independència d'on siguen ateses.

Destacats