Sanitat arribarà als 560 milions d'euros en medicaments per a hospitals, el 64% del total, per compra centralitzada enguany

Fins al moment s'han realitzat adquisicions a través de 7 acords marc i procediments negociats amb 2 laboratoris

Guardar

Laboratori de l'Incliva
Laboratori de l'Incliva

Prop del 64% de les adquisicions de medicaments d'ús humà per als hospitals de la Comunitat Valenciana s'adquiriran enguany a través de compra centralitzada, d'acord amb els tràmits administratius en marxa.

En concret, el percentatge d'adquisicions de medicaments per compra centralitzada durant el present any aconseguirà la xifra d'un 63,63% del total de compres a través d'aquest procediment (881.858.917 € en 2021).

D'aquesta manera, la compra centralitzada de medicaments prevista en 2022 representa un import estimat anual sense IVA de 561.207.226 €.

"Continuem treballant per a millorar l'eficiència i la cohesió del sistema sanitari públic a través de mesures que ens permeten tant estalviar en despesa en medicaments com simplificar els procediments de contractació", ha assenyalat el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez.

Fins al moment, s'han realitzat adquisicions de medicaments d'ús humà per als hospitals de la Comunitat Valenciana a través de set acords marc i procediments negociats d'exclusivitat amb dos laboratoris. Aquest últim cas consisteix en mecanismes de compra relacionats amb medicaments que només comercialitzen un laboratori concret, molts d'ells d'origen biològic, i destinats a tractar malalties autoimmunes, oncohematològiques o rares, entre altres.

Està previst realitzar procediments negociats d'exclusivitat amb altres huit laboratoris.

En total, la compra centralitzada per a enguany es refereix a un total de 262 medicaments a través dels diferents acords marc i procediments negociats amb els seus diversos lots.

Acord marc i Procediment Negociat d'Exclusivitat

Els processos de compres centralitzades s'han centrat com a regla general en procediments oberts mitjançant acords marc. S'han realitzat compres d'antivirals, biosimilars, antipsicòtics, així com de medicaments per a l'esclerosi múltiple, hipertensió pulmonar, malalties rares i medicaments orfes, així com oncològics.

En l'acord marc es fixen les condicions, preus i quantitats a les quals hauran d'ajustar-se els contractes que pretenguen adjudicar-se durant un període determinat no superior a quatre anys.

Quant als procediments negociats d'exclusivitat, els subministraments o serveis només poden ser encomanats a una empresa determinada per la protecció de drets exclusius, inclosos els drets de propietat intel·lectual i industrial. Aquests procediments es realitzen per principi actiu, la qual cosa és especialment rellevant en medicaments de recent aparició en el mercat.

Estalvi econòmic i burocràtic

La Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic i el Decret 11/2020, de 24 de gener, del Consell, de regulació de la Central de Compres en l'àmbit de la sanitat pública valenciana persegueixen potenciar les adquisicions centralitzades per als centres sanitaris públics valencians i ens que s'adherisquen en tots els camps i, especialment, en el dels medicaments i productes sanitaris, amb la finalitat d'aconseguir un estalvi tan econòmic (mitjançant l'economia d'escala que ofereix la centralització de les adquisicions), com a burocràtic (en reduir-se les càrregues en el procediment de contractació), donant compliment als principis d'eficàcia, d'estabilitat pressupostària i control de la despesa.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, també pretén un millor ús de productes farmacèutics, donada la importància que té des del vessant assistencial, buscant paràmetres d'eficiència, sostenibilitat i homogeneïtzació dels medicaments i productes i serveis que es presten en tots els centres sanitaris públics.

Arxivat a:

Destacats