La consellera d'Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha destacat este divendres que per a lluitar contra els estereotips de gènere en el sector tecnològic "resulta fonamental donar visibilitat a l'excel·lència dels projectes liderats per dones".
La consellera ha realitzat estes declaracions durant la clausura de la jornada 'Les TIC dirigides per dones', organitzada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), en el marc dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona.
La consellera d'Hisenda ha reflexionat sobre el paper fonamental que els professionals de les TIC exercixen en un món cada vegada més digitalitzat i la seua aportació per a la transformació de la societat, "però si, tal com mostren les dades, la presència de les dones és reduïda en un sector crucial per a la configuració del nostre futur, este mancarà de la perspectiva i visió femenina necessària per a un desenvolupament en igualtat".
Merino s'ha referit aix
Per això, la consellera d'Hisenda ha destacat "la importància d'establir polítiques que promoguen la igualtat de gènere en tots els àmbits econòmics i plans de formació i conscienciació que revertisquen un procés que afona les seues arrels en la poca presència de les dones en itineraris formatius específics i en la poca atracció que exercixen professions molt masculinizadas".
"No podem permetre'ns que la meitat de la població quede al marge de la innovació tecnològica, un àmbit que definix el futur de la nostra societat. Perquè si volem una Administració i un model econòmic realment innovador i competitiu, necessitem comptar amb tot el talent disponible, sense barreres ni exclusions", ha manifestat la consellera d'Hisenda.
D'altra banda, Ruth Merino ha lloat l'"enorme talent femení" que alberga la DGTIC, un departament en el qual el percentatge de dones en llocs de prefectura és superior al d'homes a pesar que el sector tecnològic i de les telecomunicacions siga un sector "històricament masculinizado, on les dones han hagut d'obrir-se camí en un entorn que en massa ocasions no ha comptat amb elles".
En concret, el percentatge de dones en lloc de prefectura de les TIC de la Generalitat aconsegueix el 51,61%, "la qual cosa evidencia que estan al capdavant de potents projectes de transformació digital i tecnològica en la Generalitat" i que les dones "no sols volem estar, sinó que també volem i tenim la capacitat per a liderar".
Dones en l'entorn tecnològic de la Generalitat
Durant la jornada s'ha debatut sobre el paper de la dona en l'entorn tecnològic de la Generalitat i s'han abordat les possibles raons que podrien estar influint en la reducció de la presència femenina en el sector TIC. A més, s'ha abordat la problemàtica del reduït atractiu que exercix la professió entre les estudiants i com augmentar el seu interés.
Les dades de la DGTIC confirmen aquesta tendència. En 2019 les dones representaven el 45% del seu personal empleat públic quan, actualment, s'ha reduït fins al 41,3%. A més, l'anàlisi dels diferents trams d'edat mostra que la major representació femenina es produïx en el tram superior, entre els 57 i 66 anys, i es va reduint a poc a poc fins al 18,18% en el tram d'especialistes més jove, compostos per dones d'entre 27 i 36 anys.
Per part seua, el director general de TIC, Javier Balfagón, ha assegurat que l'aportació de les dones en la DGTIC "és fonamental, ja que la tecnologia és el motor que impulsa el progrés en la nostra societat i, en concret, un dels pilars de la transformació de l'Administració".
Balfagón ha incidit en què la bretxa de gènere en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques "persistix i hem de treballar per a tancar-la. Per a aconseguir-ho, és necessari fomentar l'educació i l'interés per la tecnologia des d'edats primerenques, crear entorns laborals inclusius i fer costat a les dones en el seu desenvolupament professional, facilitant la conciliació de la vida laboral i familiar".
Projectes TIC sota direcció femenina
La jornada, que ha tingut lloc en la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre, ha servit per a presentar diversos projectes TIC desenvolupats amb gran èxit i que estan dirigits i implementats sota direcció femenina en la DGTIC.
Aix
Per part seua, María Montoliu, del Servei de Solucions TIC en l'Àmbit de Serveis Socials i Igualtat, ha mostrat el projecte d'automatització del procés d'informació i càlcul de les prestacions per a famílies acollidores de menors tutelats, que ha permés posar fi als retards en els abonaments que aquestes famílies patien en el passat.
Així mateix, la cap de Servei de Ciberseguretat Corporativa, Mercedes Baroja, ha exposat el model de ciberseguretat de la Generalitat, sustentat en un marc normatiu, elements tecnològics d'última generació i una estratègia present en tota l'activitat de la DGTIC, amb el suport del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV).
Igualment, Mercedes Dobón, del Servei de Sistemes ha explicat quina és l'estratègia cloud en la Generalitat i el camí que resta per recórrer cap a la implantació del núvol híbrid en l'Administració valenciana. Durant la seua exposició ha destacat els riscos, les oportunitats i la necessària transformació que patirà el model de prestació del servei TIC en la Generalitat a través de l'Oficina de Govern Cloud.
Finalment, Amparo Belmonte ha compartit la seua experiència com a responsable de les TIC en el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, abordant els desafiaments d'impulsar la transformació digital en un entorn jurídic, superant barreres com la resistència al canvi, la burocràcia i la confiança en el paper.