Rovira: "La Generalitat potencia el pla de beques i ajudes perquè cap estudiant abandone la seua formació"

Guardar

Obertura del curs acadèmic universitari 2024-2025 en la Universitat Jaume I de Castelló
Obertura del curs acadèmic universitari 2024-2025 en la Universitat Jaume I de Castelló

El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat que la Generalitat "ha potenciat el seu pla de beques i ajudes a l'estudi perquè cap estudiant de la Comunitat Valenciana perda oportunitats i haja d'abandonar la seua formació universitària per falta de recursos econòmics".

Rovira ha assistit este divendres a l'obertura del curs acadèmic universitari 2024-2025 a la Universitat Jaume I de Castelló i a la Universitat de València, que celebra el seu 525 aniversari.

El conseller ha destacat que "mai un govern autonòmic havia posat en pràctica una política de beques tan ambiciosa vinculada al mèrit i la capacitat dels estudiants". En este sentit, ha recordat que el Govern valencià ha llançat les Beques Manuela Solís "per a l'alumnat amb rendes molt baixes, al mateix temps que s'han millorat les condicions econòmiques de les beques Erasmus per a la mobilitat internacional".

Així, ha assenyalat que també "s'han représ les beques d'excel·lència per a dignificar el mèrit i l'esforç dels alumnes" i s'ha creat una nova convocatòria de beques, denominada GV-Talent, "dirigida a distingir al millor estudiant de cada curs i cada grau de tota la Comunitat".

Abans de la seua intervenció a Castelló, Rovira ha criticat que "el Govern va prometre a la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) el finançament de dos terços de les places d'ajudant doctor, encara que finalment s'haja quedat en un 60%". D'esta manera el 60% ho finançarà el Govern i el 40% la Generalitat, però això només serà en els primers anys, ja que una vegada que es consoliden serà la Generalitat la que haurà d'absorbir i finançar el 100% d'estes places".

D'altra banda, Rovira s'ha referit també al pla plurianual de finançament per a les universitats. "És una reivindicació històrica i estem treballant amb les cinc universitats públiques. Espere que en uns mesos puguem aconseguir un acord perquè les universitats tinguen un pla estable per a poder prendre decisions d'inversió de personal a llarg termini".

Universitat Jaume I

Prop de 190.000 estudiants comencen enguany els seus estudis en universitats públiques valencianes, dels quals més de 13.800 ho farà en la Universitat de Jaume I, "un dels grans pilars del sistema universitari de la Comunitat Valenciana".

El conseller ha ressaltat que "una universitat de qualitat requerix dels recursos necessaris per a continuar sent un referent en investigació, docència i innovació" i ha destacat la importància de la transferència de coneixement entre les universitats i el sector productiu.

Universitat de València

D'altra banda, a la Universitat de València ha recordat que recentment ha sigut reconeguda com la segona millor universitat d'Espanya en el Rànquing de Shanghái 2023, i entre les 200 millors del món, posa en relleu "la importància de continuar apostant per l'excel·lència acadèmica i continue sent un referent en la generació i transferència de coneixement".

Durant el seu discurs, Rovira ha esmentat alguns dels reptes als quals s'enfronta la universitat són "la necessitat de continuar adaptant-se als avanços tecnològics, la creixent demanda de formació contínua per part de la societat i la consolidació d'un model universitari més inclusiu i equitatiu".

Rovira ha anunciat el llançament del Programa VALER per primera vegada en la Comunitat Valenciana, "un pla que fomentarà la capacitat d'investigació" i atraurà investigadors. També, ha fet referència a projectes com PROMETEU, que rebran 30 milions d'euros en els pròxims quatre anys, dels quals 8.8 M€ aniran destinats a la Universitat de València, i que permetran assegurar "la continuïtat d'alt impacte en sectors clau com la biotecnologia, la salut, les energies renovables i les ciències socials".

Destacats