Les residències públiques de la Comunitat Valenciana, desesperades per buscar personal

La falta de professionals ha fet que les residències públiques busquen personal per Whatsapp

Guardar

Infermera cuidant a una anciana en una residència
Infermera cuidant a una anciana en una residència

"Generalitzada, preocupant i dramàtica": així ha qualificat el Col·legi d'Infermeria de València a la situació de falta d'infermers en tota la Comunitat Valenciana. Per això, ha advertit que les residències públiques de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives utilitzen grups de Whatsapp per a buscar professionals en el sector. "Des de l'entitat estem assistint estupefactes a una carrera desesperada dels centres i de les seues Gerències per a contractar infermers fent ús de qualsevol plataforma per a aconseguir-ho. Tot això pot disparar els casos d'intrusisme professional, amb el risc que això comporta" ha manifestat el col·legi.

 

Whatsapp d'una infermera valenciana
Whatsapp d'una infermera

 

Segons ha assegurat l'entitat, els centres de persones majors han intentat resoldre de moment aquest problema "recorrent a personal de reforç COVID" el qual només hauria d'enfocar-se a reforçar l'atenció a pacients infectats. "Són molt pocs els que volen treballar en llocs per les pèssimes condicions" ha manifestat.

A la Comunitat Valenciana existeixen un total de deu residències públiques que depenen de la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, i que en la majoria "estan posant dificultats per a contractar personal que cobrisca les vacances d'estiu".

En concret, a Alacant hi ha cinc (Alacant, Torrevella, Mariola, Pintor Emilio Sala i La Florida); en la província de Castelló dues (Lledó i Borriana) i a València tres (Aldaia, Silla i Carlet).

Tot això se sumisca a l'aparició de brots de contagis i el treball que fan també com a fisioterapeutes, psicòlegs i metges, per la qual cosa la càrrega de treball dels treballadors d'aquest sector es multiplica. Per això, la pressió en els empleats "ha empitjorat" en els últims anys en els centres de majors sense prendre les mesures "necessàries" per a solucionar aquest punt pese a les reclamacions que es porten fent des d'aquest sector.

Encara que el punt essencial és que les infermeres d'aquests centres no pertanyen a la Conselleria de Sanitat, sinó a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ja que ofereix unes condicions de contractació diferents de les de Sanitat. Això fa que les condicions laborals siguen pitjors, hi haja una remuneració econòmica més baixa, els tràmits siguen més lents i hi haja menys formació, flexibilitat i reconeixement. A més, les hores treballades dels empleats de residència tampoc es valoren igual: una hora nocturna en Sanitat s'explica com 1.25 hores a l'efecte de jornada laboral i a les infermeres que depenen d'Igualtat se'ls explica igual les hores. Per això, a final d'any han treballat 130 hores més de jornada anual que les de Sanitat.

Des del Col·legi d'Infermeria de València han sol·licitat el desenvolupament del Pla de Recursos Infermers en el qual s'inclou una millora de condicions dels professionals en tots els àmbits, es corregisca situacions com les actuals i que garantisca el relleu generacional i pose solució als possibles casos d'intrusisme.

Destacats