Protesta de Greenpeace en el port de Sagunt (València) per a exigir la fi dels combustibles fòssils

Guardar

Activistes de Greenpeace han accedit a bord Del vaixell Esperanza al port de la planta regasificadora a Sagunt (València) per a exigir el fi dels combustibles fòssils
Activistes de Greenpeace han accedit a bord Del vaixell Esperanza al port de la planta regasificadora a Sagunt (València) per a exigir el fi dels combustibles fòssils

Activistes de Greenpeace, a bord del vaixell 'Esperanza', duen a terme una acció de protesta en el Port de Sagunt (València) per a exigir la fi dels combustibles fòssils. Els participants s'han ancorat al costat de la planta de regasificació d'Enagás i han arribat a bloquejar l'entrada del vaixell gasero 'Merchant'.

Segons explica l'organització en un comunicat, en el matí d'aquest dimarts, integrants de Greenpeace han accedit a bord del vaixell 'Esperanza' al port de la planta regasificadora d'Enagás a Sagunt (València) per a "impedir l'entrada del vaixell gasero 'Merchant' que prové dels Estats Units, carregat de gas de fracking".

Greenpeace exigeix a Enagás --operadora de la xarxa de gas-- i a les empreses energètiques un pla d'abandó progressiu del gas fòssil, "també dit amb l'eufemisme de gas 'natural'". Els activistes, de 18 nacionalitats diferents, porten pancartes amb els missatges 'El gas no és el futur' i 'NO + GAS' en espanyol i en anglés.

Zódiacs de l'organització s'han aproximat al vaixell 'Merchant', que, segons Greenpeace, porta un carregament de 138.000 metres cúbics de gas liquat --"com 41 piscines olímpiques", incideixen--, per a pintar en el seu costat el missatge 'NO + GAS', mentre un escalador s'ha enfilat a l'àncora del vaixell per a exercir una resistència passiva.

Greenpeace reclama al Consell Europeu extraordinari d'Energia que se celebra hui, que aborde l'escalada dels preus des de l'arrel del problema, és a dir, la dependència que existeix del gas. Els governs asseveren, "han d'aplicar mesures urgents per a protegir les persones vulnerables afectades per les pujades dels preus de l'energia causades per la volatilitat del gas, i accelerar l'eliminació de tots els combustibles fòssils, inclòs el gas, per a evitar futurs riscos".

Per a l'entitat, la planta de regasificació al costat de la qual està ancorat l'Esperanza és "un dels punts calents de l'anomenada crisi del gas". Greenpeace adverteix que "ja s'estan vivint les conseqüències d'aquesta crisi, tant en l'economia global, com en la nacional, afectant a tota la població pels continus rècords de pujada de preus en la factura elèctrica".

"A aquesta crisi de preus --prossegueixen-- se li suma la greu emergència climàtica. En concret, de mitjana, la planta de Sagunt és responsable d'uns 4,5 milions de tones d'emissions directes anuals de CO₂ (les mateixes emissions que quasi 1.400.000 cotxes durant un any)".

"El primer pas perquè hi haja una transició que siga ordenada i justa amb les persones és que els fons de recuperació no es queden en mans de les grans corporacions que ens han portat a aquesta emergència climàtica. El gas ha de parar. Un govern i unes empreses que vulguen demostrar el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic el primer que han de fer és posar data de caducitat a tots els combustibles fòssils", declara el responsable de la campanya de gas de Greenpeace, Francisco del Pou.

Amb aquesta acció de protesta pacífica, i a menys d'una setmana de l'inici de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow (COP26), Greenpeace denuncia que el gas "no és un combustible ni net ni de transició, ja que en realitat és un potent emissor de gasos d'efecte d'hivernacle compost fonamentalment per metà, un gas amb un potencial de calfament global als 20 anys, 84 vegades superior al del CO₂". En el seu procés d'extracció i transport "hi ha filtracions de metà i finalment durant la seua crema per als diferents consums, també produeix CO₂".

El passat 4 d'octubre Greenpeace, juntament amb altres 20 organitzacions, va llançar una iniciativa europea ciutadana per a prohibir la publicitat i patrocinis dels combustibles fòssils. L'objectiu és aconseguir un milió de signatures que l'organització està recollint a través de la pàgina web N'hi ha prou de publicitat de combustibles fòssils!. Greenpeace també ha realitzat accions de protesta similars a Holanda i a Croàcia.

Destacats