Un projecte pioner a Manises ofereix atenció especialitzada sense eixir de casa a pacients ostomitzats

Guardar

Manises llança un projecte per a ajudar a pacients ostomitzats mitjançant la tele-infermeria
Manises llança un projecte per a ajudar a pacients ostomitzats mitjançant la tele-infermeria

El departament de salut de Manises ha posat en marxa un innovador projecte que busca brindar suport a pacients ostomitzats a través de la teleenfermería. Aquesta iniciativa, que se centra en una àrea de salut amb una important població rural, té com a objectiu acostar l'atenció especialitzada als pacients sense que hagen de desplaçar-se fins al centre hospitalari.

Amb la finalitat de millorar l'atenció a aquest grup de pacients, l'equip d'infermeria del departament de salut ha presentat un projecte que busca implementar la teleenfermería per a atendre les persones ostomitzades a través de videoconferències. L'objectiu és acostar l'assistència sanitària als pacients i enfortir l'atenció i la cura que reben.

A Espanya, aproximadament hi ha 70,000 persones ostomitzades, i cada any es realitzen al voltant de 16,000 noves intervencions per a crear una obertura en l'abdomen a través de la qual s'extrau el sistema digestiu o urinari. Per a aquests pacients, la condició de "pacient" no acaba en abandonar l'hospital després de la cirurgia, ja que encara requereixen atenció en múltiples aspectes, segons informa el departament de salut en un comunicat.

"El paper de la infermeria és fonamental en el seguiment dels pacients ostomitzats. A més, l'entorn i l'evolució dels pacients ens porten constantment a replantejar-nos cap a on hem de dirigir els nostres desafiaments i cures", va assenyalar Carmen Girabent, directora d'Infermeria del Departament de Manises.

Amb aquest projecte, es brinda als pacients la possibilitat de posar-se en contacte directament amb el personal d'infermeria especialitzat en estomateràpia a través de trucades i videoconferències. En resum, es tracta d'"estar prop de les persones ostomitzades en situacions no urgents, evitant que ells i les seues famílies hagen de desplaçar-se, brindant una comoditat incalculable i facilitant la nostra adaptació als pacients ostomitzats, sense importar temps o lloc", segons Girabent.

El projecte "Teleostomías", desenvolupat per l'Hospital de Manises, va ser presentat recentment davant 500 professionals en l'XI Congrés Nacional d'Infermeria Experta en Ostomies, celebrat a València.

En termes pràctics, consisteix a realitzar videotelefonades entre els pacients i els especialistes en estomateràpia a través d'aplicacions de missatgeria instantània, la qual cosa ofereix una opció d'atenció àgil i còmoda en la consulta d'estomes. Aquestes videotelefonades poden tindre lloc com a seguiment, 48 hores després de l'alta hospitalària després de la intervenció. Durant aquestes consultes, s'avalua l'estat general del pacient, es revisen els dispositius, es resolen dubtes i es detecten possibles complicacions.

El servei també està disponible per a consultes no urgents a sol·licitud dels mateixos pacients, com resoldre dubtes o abordar complicacions puntuals en l'estoma o el dispositiu. D'aquesta manera, s'utilitza la tecnologia per a solucionar la situació sense necessitat de desplaçar-se al centre hospitalari.

La implementació d'aquest projecte pilot va començar el 15 de gener passat i, després de la seua finalització, s'estan analitzant els resultats, l'adherència dels pacients i la seua satisfacció, amb l'objectiu d'implementar-lo de manera permanent.

Jesús Ramos, supervisor d'Infermeria en Hospitalització Quirúrgica i Hospitalització a domicili de l'Hospital de Manises, destaca la importància d'aquest projecte en afirmar que "pot utilitzar-se com un recurs abans d'acudir al servei per a realitzar una avaluació inicial i solucionar la situació sense necessitat de desplaçar-se al centre hospitalari".

El projecte està liderat i executat per un especialista en estomateràpia i el supervisor d'infermeria del departament de salut de Manises, els qui només necessiten un telèfon mòbil amb línia per als pacients inscrits i una tauleta per a realitzar les videotelefonades. Aquesta senzilla infraestructura permet brindar atenció especialitzada i pròxima als pacients ostomitzats, millorant així la seua qualitat de vida.

Destacats