El projecte Ànima de la Generalitat per a la gestió de dades serà l'eina per a adaptar el servei públic a les necessitats de cada ciutadà

Guardar

Projecte Ànima de la Generalitat
Projecte Ànima de la Generalitat

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Javier Balfagón, ha destacat este dijous que l'estratègia de la Generalitat per al govern de la dada, concretada a través del projecte Ànima, "serà l'ànima de la nova Administració valenciana per a oferir serveis adaptats a les necessitats de la ciutadania, les empreses i altres administracions".

El director general de TIC s'ha referit així al projecte d'Anàlisi i Normalització de la Informació per a la Modernització de l'Administració (Ànima), que permetrà a la Generalitat traure el màxim valor a la ingent quantitat de dades que allotja, gestiona i custòdia, tant de la ciutadania, com de les empreses i la mateixa organització, i que creix de manera sostinguda.

Durant la seua participació en l'esdeveniment 'Transformació Digital en l'Administració Pública: accelerant la gestió innovadora a través d'una IA responsable', organitzat per la revista Societat de la Informació Digital en col·laboració amb IBM, Balfagón ha explicat que el projecte permetrà "utilitzar eines que exploten de manera intensiva la informació i el coneixement amb el qual comptem en la Generalitat per a millorar la transparència, eficiència i qualitat dels nostres serveis, prendre decisions estratègiques, anticipar resultats i mesurar els efectes reals de les nostres polítiques".

El director general de TIC ha destacat que el primer és establir "les bases per a treballar amb dades de qualitat perquè els diferents departaments de la Generalitat siguen contribuïdors i consumidors de dades de la manera més autònoma possible".

"Posteriorment, abordarem l'ús de la intel·ligència artificial en la Generalitat per a treballar amb prestacions d'IA generativa i crear models d'aprenentatge automàtic i assistents virtuals per a la ciutadania, les empreses i els gestors públics, però sempre amb l'objectiu que el seu ús siga responsable i adaptat a la normativa vigent".

A més, segons el director general de TIC, Ànima compta amb un element clau, l'Oficina de la Dada, que es desenvoluparà en el futur decret de transformació digital i simplificació i permetrà crear un sistema públic de gestió de dades per a la seua reutilització i revaloració.

Primers casos d'ús

El responsable de les TIC en la Generalitat ha detallat que, després d'activar les dades dels quals ja es disposa, s'estan reforçant tres línies de treball. La primera és el govern de la informació, incloent-hi el control de qualitat, la seguretat i el descobriment i ordenació de les bases de dades. La segona té a veure amb la normalització de dades, la identificació i tractament de dades mestres. "Finalment, abordarem la virtualització de les dades per a poder accedir a ells, de manera senzilla, des de qualsevol lloc", ha detallat.

En este sentit, els primers dominis sobre el que es treballarà són els de dades mestres personals de la ciutadania i les empreses i el de l'àmbit social, concretament, el de la Targeta Social Única Valenciana.

Javier Balfagón ha destacat que la política social sempre ha sigut prioritària per al Consell, però especialment després de l'episodi del 29 d'octubre s'ha evidenciat la necessitat de comptar amb dades normalitzades, de qualitat i que realment aporten valor.

"El nostre objectiu, és unificar tota la informació d'ajudes i prestacions socials per a facilitar l'accés a la ciutadania, a través de la seua carpeta ciutadana, i als gestors i responsables de polítiques socials. Això ens permetrà millorar en eficiència i seguretat en la gestió i treballar amb dades de qualitat amb altres plataformes estatals", ha relatat.

Projecte Ànima

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), dependent de la Conselleria d'Hisenda i Economia, ha iniciat les primeres fases del projecte Ànima (Anàlisi i Normalització de la Informació per a la Modernització de l'Administració).

A més de permetre a l'Administració extraure el màxim valor de les dades que maneja, possibilitarà com obtindre l'anhelat 'golden rècord' o registre d'or; és a dir, el millor registre possible de dades d'una persona o entitat, que combina informació de múltiples sistemes en una vista única, precisa, completa i totalment de confiança.

Per a això, la Generalitat ha adjudicat en 2024 dos contractes. Al juliol es va adjudicar la licitació per a la primera fase, el disseny i desenvolupament de la metodologia, la qual cosa permetrà establir les bases del nou model de govern de la dada, i, al desembre, la licitació per a la segona fase, la implantació de la plataforma tecnològica.

L'objectiu és disposar d'un programari per a poder aplicar el model i obtindre dades de qualitat, sense discrepàncies que puguen provocar errors o confusions. A més, tot això serà coordinat des de l'Oficina de Simplificació Administrativa i Govern de la Dada, dependent de la Direcció General de Simplificació Administrativa de Presidència, que serà l'oficina encarregada de posar en marxa l'estratègia basada en la dada única i harmonitzar l'acció de tots els departaments.

La iniciativa és finançada amb fons europeus Next Generation EU, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte s'emmarca en el Pla Estratègic de Transformació Digital de l'Administració (GEN Digital 2025) i és una de les iniciatives estratègiques fonamentals dins del Pla Simplifica 2024-2026.

Destacats