El preu de la llum serà aquest divendres el segon més car de la història en pujar un 7,5 %

Guardar

Una persona canvia la bombeta d'un llum
Una persona canvia la bombeta d'un llum

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista pujarà aquest divendres 15 d'octubre un 7,5% respecte al preu d'ahir, fins a aconseguir els 231,82 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa el situa com el segon registre més alt de la història.

Malgrat això, el preu d'aquest divendres està lluny de repetir el rècord absolut aconseguit fins ara, els 288,53 euros registrats el dijous 7 d'octubre.

Respecte al divendres passat, la pujada del preu majorista és de l'1,14%, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE), recollits per Europa Press.

En comparació amb el 15 d'octubre de l'any passat, la dada s'ha encarit un 489%, és a dir, quasi sis vegades més que els 39,33 euros/MWh que marcava llavors.

El preu més alt d'aquest divendres es donarà entre les 09.00 i les 10.00 hores, quan aconseguirà els 265 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores, amb 201,06 euros/MWh.

FACTURA DISPARADA EN EL QUE VA D'OCTUBRE

La factura elèctrica s'ha disparat encara més a l'octubre i de mantenir-se els preus durant tot el mes l'usuari mitjà pagaria 135,57 euros, un 109,8% per damunt dels 64,61 euros de fa un any, segons l'anàlisi sobre l'evolució de la tarifa semirregulada del Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor (PVPC) realitzat per Facua-Consumidors en Acció.

De fet, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) ha llançat una consulta pública prèvia relativa a la modificació del PVPC, que està totalment indexat al mercat majorista de l'electricitat i és la modalitat de contractació de triada per 10,7 milions de consumidors, al voltant del 40% de tots els domèstics.

Facua també adverteix que les noves mesures adoptades pel Govern s'han mostrat "absolutament insuficients" i considera que només estan provocant "un lleu fre a la brutal pujada tarifària".

La reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel', són algunes de les mesures escomeses pel Govern espanyol.

No obstant això, la Comissió Europea ha aparcat per a una reflexió a mitjà termini les mesures que ha proposat Espanya per a respondre a l'escalada del preu de l'electricitat, com la possibilitat d'escometre compres conjuntes de gas per a crear reserves estratègiques, al mateix temps que ha instat les capitals a donar "prioritat" a actuacions ja previstes en la legislació actual que poden tindre un impacte "immediat".

Arxivat a:

Destacats