La pigota del mico afecta a la Comunitat Valenciana amb 12 casos en 2024

Des de l'inici del brot de mpox en 2022 la Comunitat Valenciana ha registrat 585 casos

Guardar

Erupció per la pigota dels micos
Erupció per la pigota dels micos

La Comunitat Valenciana és una de les regions que ha notificat casos de pigota del mico en estos últims mesos i es troba en alerta davant la recrudescència del brot de mpox a Espanya, segons ha detallat el Ministeri de Sanitat. Amb un total de 585 casos registrats des de l'inici de la crisi en 2022, el territori valencià es posiciona com una de les zones més afectades després de Madrid i Catalunya. En el que va de 2024, s'han notificat 12 nous casos, la qual cosa subratlla la urgència de mesures preventives i de control.

El mpox, conegut anteriorment com a pigota del mico, ha mostrat una incidència considerable en diverses parts del país. En l'àmbit estatal, el nombre de casos confirmats ascendix a 8.104, amb Madrid i Catalunya liderant les estadístiques amb 2.770 i 2.452 casos respectivament. Esta situació ha generat preocupació tant en autoritats sanitàries com en la població, donat l'impacte potencial de la malaltia.

Emergència de salut pública

La situació s'ha agreujat a escala internacional amb la declaració per part de l'OMS d'una emergència de salut pública de preocupació internacional a causa d'un brot més sever a Àfrica, especialment a la República Democràtica del Congo. Este brot, causat per un cep més virulent i letal, ha generat més de 14.000 diagnòstics i ha sigut responsable de 524 morts fins a la data. Davant esta emergència, Espanya participarà activament en reunions internacionals per a coordinar esforços i establir estratègies globals de resposta.

En resposta a la crisi, el Ministeri de Sanitat ha convocat una reunió tècnica per a dilluns que ve 19 d'agost, on es discutiran les accions a seguir en l'àmbit estatal en relació amb l'emergència sanitària internacional. En esta reunió participaran diversos organismes clau, incloent-hi el Centre Coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries i el Centre Nacional d'Epidemiologia, entre altres.

A més, el dia 20 d'agost es durà a terme una reunió específica amb representants de totes les comunitats autònomes en la 'ponència d'alertes', amb la finalitat d'avaluar i possiblement modificar les recomanacions vigents sobre vigilància i vacunació en el context del brot de mpox.

Simptomatologia

En termes de simptomatologia, els afectats per mpox solen presentar febra, astènia, mal de gola, dolors musculars i cefalea com a principals símptomes. La febra ha sigut reportada en el 61,1% dels casos, mentre que un percentatge significatiu també ha mostrat complicacions com a infeccions bacterianes secundàries i úlcera bucal, la qual cosa ha portat a l'hospitalització de 12 persones fins a la data.

La majoria dels hospitalitzats van ser homes amb una mitjana d'edat de 30,5 anys, destacant la gravetat ocasional de la malaltia i la necessitat d'atenció mèdica especialitzada. Quant a la vacunació, s'observa que la gran majoria dels afectats no estaven vacunats o el seu estat vacunal era desconegut, subratllant la importància de la vacunació com a mesura preventiva.

Les autoritats sanitàries valencianes han reiterat la importància de seguir les directrius de vacunació establides des de juny de 2022, especialment dirigides a grups de risc com a persones amb pràctiques sexuals de risc i personal sanitari en contacte amb mostres potencialment contaminades. Estes mesures busquen contindre la propagació del virus i protegir la població vulnerable davant l'amenaça contínua del mpox.

Destacats