El Palau de les Comunicacions de València acull la col·lecció de la família Lladró, en la qual destaca la presència de Sorolla en el seu centenari

Les obres estaran obertes al públic des d'aquest dissabte i suposen un recorregut per l'art espanyol des del segle XV fins al segle XX, on es destaca la presència d'artistes valencians

Guardar

 El quadre de Sorolla "Llauradora Valenciana" obri l'exposició "De la Foscor a la Llum"
El quadre de Sorolla "Llauradora Valenciana" obri l'exposició "De la Foscor a la Llum"

La col·lecció pictòrica de la família Lladró, amb un total de 73 obres (71 pintures i 2 escultures) i entre les quals destaca Sorolla, ja té data per a la seua obertura al públic. Aquest divendres 24 de febrer s'inaugura l'exposició "De la Foscor a la Llum" en el Palau de les Comunicacions de València, antic edifici de Correus de la Plaça de l'Ajuntament, i el dissabte 25 de febrer s'obri a la ciutadania de manera gratuïta i fins a l'11 de juny. El conjunt d'obres exposades suposa un recorregut per l'art espanyol des del segle XV fins al segle XX, amb especial atenció en els artistes valencians, que configuren un 80% del total de la col·lecció. Per això, serà l'obra mestra de Joaquín Sorolla Llauradora Valenciana la que obrirà l'exposició.

Les obres de la família seran exposades de manera temporal al Palau de Comunicacions fins que el Museu de Belles Arts Sant Pius V de València, la segona pinacoteca més important d'Espanya per darrere del Museu del Prado, estiga condicionada per a acollir a totes les obres que la Generalitat Valenciana va adquirir el novembre passat a la família Lladró per 3,7 milions d'euros. En aquest museu, la presència de Sorolla estarà en un lloc especial, perquè les obres del pintor que configuraven la col·lecció dels Lladró se situaran en la nova Sala Sorolla del Museu de Belles Arts.

Entre els quadres exposats, destaca la presència de Josep de Ribera i el seu taller, les peces de Zurbarán, com La Virgen de la meditación, Vicente Macip i el seu fill, Juan de Juanes, i el capítol dedicat al regionalisme valencià dels segles XIX i XX amb Vicente López, Joaquín Sorolla, Ignacio Pinazo, José Benlliure i José Segrelles. Una de les primeres obres que va adquirir la família d'empresaris valencians va ser el retaule de la Mare de Déu, pintat pel Mestre de Cubells al llarg del segle XIV. I la joia de la corona és, sens dubte, Yo soy el pan de la vida, de Sorolla, una de les obres amb major dimensió del pintor (5,5 metres de llarg).

Les obres es trobaven emmagatzemades en caixes a Madrid, després que foren traslladades en 2015 des de la seu de l'empresa de Lladró a Tavernes Blanques, amb motiu de la venda de l'empresa de la família a un fons d'inversions, que va acabar materialitzant-se en 2017. Per la qual cosa amb aquesta exposició, ixen a la llum totes aquestes obres, que passen a formar part dels fons del Museu de Belles arts de València.

L'acord d'adquisión de les obres per part de la Generalitat es va formalitzar el novembre passat de 2022 en una trobada entre María Luz Lladró, filla del promotor d'aquesta col·lecció, Juan Lladró, i Ximo Puig, president de la Generalitat. L'acte es va dur a terme en el Saló Daurat del Palau de la Generalitat amb la condició d'ampliar el patrimoni artístic valencià.

L'exposició de les obres de la família Lladró queda així inaugurada de manera gratuïta al Palau de les Comunicacions a partir del dissabte, on la col·lecció serà comissariada per Pablo González Tornel, director del Museu de Belles arts de València, doctor en Història de l'Art i professor de la Universitat Jaume I, comissari del centenari de Sorolla. La Comissió de l'Any Joaquín Sorolla, també estarà configurada per Mª Inmaculada Rodríguez Moya, doctora en Història de l'Art i professora en la Universitat Jaume I; Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Societat i doctora en Història de l'Art, així com professora a la Universitat de València; Pilar Tébar Martínez, la també doctora en Història de l'Art, a més de directora cultural de l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert d'Alacant; i per Mª Salomé Cuesta Valera, vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat i doctora en Belles arts, així com professora en la Universitat Politècnica de València.

La col·lecció Lladró va començar a formar-se a partir dels anys huitanta de la mà de l'empresari valencià Juan Lladró, mort en 2017. Els seus germans, José i Vicente, es van sumar posteriorment a la tasca de col·leccionar obres d'art, tenint com a assessor principal al qual va ser director del Museu del Prado entre 1983 i 1991, Alfonso Emilio Pérez Sánchez.

Destacats