Oltra: "Si no removem les causes que originen els problemes de salut mental serà un pou sense fons"

La vicepresidenta ha inaugurat la jornada 'Ocupació i Salut mental' de la Fundació Manantial

Guardar

Monica Oltra en les Jornades de Salut Mental
Monica Oltra en les Jornades de Salut Mental

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que "si no removem les causes dels problemes de salut mental, serà un pou sense fons. Per això, cal actuar no sols amb les conseqüències, sinó amb les causes, que en la vida ens porten a aquesta mena de problemes".

En aquest sentit, s'ha referit a la necessitat de "combatre situacions des de la infància". Així, ha recordat que la Llei d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, estableix mesures com la limitació dels deures escolars fora de l'horari lectiu recollit en el seu article 69, amb la finalitat de no menyscabar el dret de l'alumnat a l'oci, a l'esport, a la participació en la vida social i familiar i, en definitiva, a una vida feliç.

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la jornada 'Ocupació i Salut Mental', organitzada per la Fundació Manantial per a abordar la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental, que se celebra en el Centre d'Investigació Príncep Felip de València.

La vicepresidenta ha recordat en la seua intervenció l'"alta prevalença dels problemes de salut mental en la nostra societat". Així, les dades de l'OMS indiquen que "una de cada quatre persones patirà algun problema de salut mental al llarg de la seua vida, la qual cosa vol dir que 1,25 milions de valencianes i valencians estem o estarem en aquesta situació".

A més, l'1% de la població té algun tipus de trastorn mental greu. "En concret, en la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 50.000 persones amb trastorn mental greu, i si comptem amb l'impacte familiar, unes 200.000 persones pateixen a causa d'aquestes malalties", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha repassat el treball que està impulsant el Consell per a fer front a aquesta situació, amb mesures que s'engloben dins de l'Estratègia Valenciana de suport social per a la recuperació i inclusió social de les persones amb trastorn mental greu 2018-2022.

Programa Sasem

Entre les iniciatives ha destacat especialment la posada en marxa del programa de Servei d'Atenció i Seguiment a persones amb problemes de Salut Mental greu (Sasem) impulsat pel seu departament i que està basat en el "respecte a la condició de les persones amb problemes greus de salut mental i a la seua consideració com a ciutadans i ciutadanes integrants de la societat, amb unes potencialitats susceptibles de ser desenvolupades amb el suport necessari".

"Per a fer-ho, -ha destacat- cadascun dels equips de professionals compta amb un psicòleg o psicòloga, un treballador o treballadora social i una educadora o educador social que treballen des de tres àrees d'intervenció: àrea d'hàbits de la salut, tant física com mental, àrea d'activitats de la vida diària i àrea d'integració comunitària".

Oltra ha informat que actualment "un total de 41 municipis de la Comunitat Valenciana ja ofereixen aquest programa, i està previst que en 2024 estiga en marxa en un total de 65 localitats".

"A més, -ha afegit- està previst que la xifra de professionals adjudicats al programa SASEM en la Comunitat Valenciana per al període 2021-2024 siga de 373", una xifra que podria incrementar en funció de les necessitats detectades".

Impuls d'un mercat laboral inclusiu

Oltra s'ha referit també a les mesures promogudes des del Servei Valencià d'Ocupació i Formació Labora, com el recent pla de xoc en salut mental dirigit específicament a la població infantil i juvenil posat en marxa a conseqüència dels efectes sobre les persones més joves generats per la pandèmia de la COVID-19, que inclou específicament mesurades per a la inserció laboral.

Així mateix, es posarà en marxa un programa d'ocupació que "permetrà crear una xarxa d'agents de salut composta per prop de 450 joves amb malaltia mental greu que ajudaran a altres persones de la seua edat".

A més, Labora treballa en la formació permanent del seu personal, per a "aproximar-los a les diferents realitats de la població i, sobretot, dels col·lectius vulnerables", ja que les persones amb malalties mentals greus "en molts casos poden incorporar-se perfectament al mercat regular de treball", perquè "la contractació d'una persona amb problemes de salut mental ha de ser garantia de normalitat", ha afirmat.

Amb tot això, la Generalitat "avança cap a la creació d'un mercat de treball inclusiu", posant especial atenció en els "grups i col·lectius de més difícil inclusió per les seues característiques personals, grupals, socials, sanitàries o econòmiques", ja que "si som útils a eixos col·lectius, construirem un vertader servei públic valencià d'ocupació i formació".

Destacats