Oltra: 'Els laboratoris de serveis socials són fonamentals per a continuar construint un sistema públic que atenga les conseqüències de la pandèmia'

La vicepresidenta ha presentat els resultats dels estudis impulsats per la xarxa de laboratoris de serveis socials

Guardar

Mónica Oltra i els responsables de la xarxa pública de laboratoris de serveis socials
Mónica Oltra i els responsables de la xarxa pública de laboratoris de serveis socials

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la xarxa pública de laboratoris de serveis socials, impulsada des del seu departament, "és fonamental per a continuar construint un sistema públic que atenga les conseqüències de la pandèmia".

Oltra s'ha reunit amb els responsables d'aquesta xarxa, de la qual formen part les 5 universitats públiques valencianes així com les diputacions de Castelló i València, juntament amb els ajuntaments d'Alacant, Vinaròs, Benicarló, Alzira i la Mancomunitat de la Ribera, i que està coordinada per l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat (IVAFIQ).

La trobada ha servit perquè li hagen presentat els treballs posats en marxa des de l'inici de la xarxa, en 2018, i entre els quals es troba un estudi sobre l'impacte de la COVID-19 en els serveis socials, els professionals dels quals "han considerat positiva la inversió realitzada per les administracions públiques per a revertir les necessitats derivades de la crisi sanitària derivada de la pandèmia", ha afirmat.

En aquest sentit, ha recordat que en els mesos més durs de la pandèmia, el Consell va destinar 7 milions d'euros per a ajudes individuals que van arribar a 230 entitats locals i 2,3 milions d'euros per a l'alimentació de xiquets i xiquetes, ampliant la cobertura a aquells que no estaven escolaritzats.

La vicepresidenta ha assenyalat que els laboratoris socials han desenvolupat fins al moment 18 projectes, la qual cosa suposa 66.430 hores de treball en investigació i innovació. Així mateix, un total de 195 municipis de la Comunitat Valenciana participen en aquests projectes dels quals 171 es troben en l'àmbit rural.

En aquests treballs s'han fet un total de 985 trobades i 114 entrevistes i han participat 772 persones professionals dels serveis socials de les localitats participants.

Xarxa de laboratoris socials

La xarxa de laboratoris socials està integrada per cinc centres creats a partir de la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

També formen part d'aquests laboratoris les diputacions provincials de València i Castelló, els ajuntaments d'Alzira, Alacant, Vinaròs i Benicarló i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

En concret, els laboratoris són: Ribera Alta, en el qual participa la Universitat de València; el de Benicarló-Vinaròs, amb la Universitat Jaume I de Castelló; i el d'Alacant, en el qual està representada la Universitat d'Alacant; als quals es van sumar més recentment els laboratoris sorgits dels acords signats amb la Universitat Politècnica de València i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Així, es conforma una xarxa al llarg del territori a comptar des d'ara amb totes les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, fomentant una activitat investigadora independent, planificada i executada en xarxa, complementària i transferible per a la millora contínua de la qualitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Projectes socials

Els laboratoris de serveis socials de la Ribera Alta, Benicarló-Vinaròs i Alacant fan treballs de recerca relacionats amb el desenvolupament, anàlisi i avaluació dels models de diagnòstic i intervenció dels serveis socials d'atenció primària, així com dels models organitzatius que els acompanyen.

Així mateix, analitzen l'impacte de la COVID-19 en els serveis socials d'atenció primària bàsica i específica de les comarques objecte de l'estudi.

L'objectiu és aportar característiques i continguts de transformació necessaris per a reduir la vulnerabilitat territorial, des de la perspectiva dels serveis socials municipals d'atenció primària i amb la participació de les persones usuàries.

Per part seua, la Universitat Politècnica de València, en col·laboració al seu torn amb la Fundació Les Naus, vinculada a l'Ajuntament de València, centra els seus treballs en l'envelliment actiu i saludable i les noves tecnologies així com la domòtica o noves tecnologies en el domicili per a millorar l'autonomia de les persones majors que viuen soles.

En aquest àmbit, la vicepresidenta ha explicat que s'han monitorat 30 habitatges en les localitats de Benicarló i Vinaròs amb sensors de moviment col·locats en els dormitoris, banys, cuines i zones de pas. El propòsit és obtenir informació sobre les rutines de les persones majors i així detectar si aquestes canvien o es deterioren.

Oltra ha indicat que aquests dispositius ofereixen molta tranquil·litat a les persones majors i als seus familiars, ja que els aporta informació sobre qualsevol modificació de les rutines diàries, alertant de qualsevol modificació que puga evidenciar una situació de risc.

L'objectiu és afavorir l'autonomia de les persones majors que desitgen viure soles i millorar la gestió d'aquests centres de serveis socials són els fins últims de les citades línies d'investigació.

Finalment, el laboratori social vinculat a la Universitat Miguel Hernández d'Elx elabora una anàlisi multidimensional dels centres d'atenció precoç i els centres per a persones amb problemes de salut mental crònics de la Comunitat Valenciana, valorant els sistemes d'alerta per als models de gestió del qual sorgirà una bateria de mesures per a la millora de la gestió pública d'aquests centres.

Arxivat a:

Destacats