Les obres del Canal d'Accés de València continuen complint fases: este és el seu cronograma

Este cap de setmana conclourà el desviament provisional de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-València

Guardar

Desviament provisional de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-València dins de les obres del Canal d'Accés
Desviament provisional de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-València dins de les obres del Canal d'Accés

Les obres del Canal d'Accés de València i la remodelació de l'estació de Joaquín Sorolla continuen complint fases. Esta mateixa setmana es culminarà una de les primeres grans fites d'este projecte ferroviari que suposarà un abans i un després per a la capital del Túria. I és que diumenge 5 de maig està prevista la finalització del desviament de la Línia d'Alta Velocitat (LAV) Madrid-València, una actuació és clau per a alliberar espai i avançar en la construcció del futur túnel d'integració de la infraestructura ferroviària a la ciutat.

El desviament, que serà provisional, abasta una extensió de 850 metres entre els viaductes de les avingudes de Fernando Abril Martorell i de Giorgeta. Consistix en una plataforma de doble via paral·lela al traçat actual de la LAV, amb els primers 100 metres sobre placa de formigó i la resta sobre balast. La instal·lació de via, catenària, sistemes de comunicació, seguretat, senyalització, drenatge i cartelleria ja ha sigut completada.

Per a minimitzar l'impacte en els viatgers i viatgeres, la implantació del desviament es realitza en fases, amb les operacions més complexes dutes a terme durant la nit. La connexió d'una de les dues vies generals al nou traçat es va completar el passat 28 d'abril, mentre que la connexió de l'altra via general es realitzarà el 5 de maig. Durant estes operacions, alguns servicis d'alta velocitat entre València i Castelló i València i Madrid es poden veure afectats, per la qual cosa s'han establit plans alternatius de transport i ajustos en els horaris d'alguns servicis de cara al cap de setmana i, en el cas de la connexió amb Castelló, entre el 5 i el 12 de maig.

Obres del Canal d'Accés de València
Obres del Canal d'Accés de València

Satisfacció pel compliment dels temps

El Projecte del Canal d'Accés es dividix en nou fases que han estat avançant de manera satisfactòria des del seu inici al febrer de 2023, tal com confirmen fonts de Delegació del Govern, malgrat la magnitud i a la dificultat del projecte.

Actualment, les obres es troben transitant entre la primera i la segona fase, dins de les quals s'inclou la reubicació de les vies de l'AVE cap a l'oest, la construcció de lloses i trams del túnel, l'expansió de la passarel·la per als vianants del carrer Amparo Iturbi i l'execució d'un tram del col·lector sud, i el desviament cap a l'oest de les vies de les línies de Gandia i Xàtiva, juntament amb la construcció de pantalles i lloses en la zona sud.

Des de l'Associació Valenciana pel Transport Públic valoren molt positivament el compliment d'estes fites. "Celebrem que avancen les obres del Canal d'Accés i que es vagen completant les fases", afirma el seu portaveu, Martín Montón.

A partir d'ara, les següents fases de les obres es desenvoluparan principalment durant la nit i els caps de setmana, i implicaran la connexió dels traçats en tots dos extrems del desviament, així com l'adaptació dels sistemes d'electrificació, senyalització i instal·lacions de seguretat.

Cronograma de les obres

La tercera fase, que s'espera que s'inicie després de l'estiu d'enguany, s'enfocarà en el desviament de les vies del Corredor Mediterrani cap a l'est, així com en l'expansió de l'estació de Joaquín Sorolla i la remodelació d'andanes i vies.

La quarta fase, programada per a desembre de 2024 i que durarà al voltant de 14 mesos, continuarà amb el desviament de vies cap a l'est i l'oest, la construcció de trams de lloses en diverses zones i les obres en el col·lector.

La quinta fase, que començarà el novembre de 2025 i finalitzarà el juliol de 2026, involucra més desenvolupaments en totes les àrees, inclosa la creació d'un desviament del col·lector sud.

El maig de 2026 hauria d'arrancar la fase sis, amb la demolició de l'actual col·lector sud, que discorre sota el carrer Joaquín Benlloch. Ací, les vies de l'AVE es desviaran en el seu tram nord cap a l'oest i en Joaquín Sorolla s'operarà amb les andanes 1 a 6. Deu mesos és el temps previst per a esta actuació.

Les etapes posteriors seran claus en el soterrament de les vies en el nou túnel. La sèptima fase, programada per a començar el febrer de 2027 i concloure al juny d'eixe mateix any, comportarà el soterrament de les vies procedents de Gandia i Xàtiva, així com les del Corredor Mediterrani.

La fase octava consistirà en la inserció de la via de l'AVE en el túnel, al mateix temps que es faran treballs de remodelació en les andanes de l'estació Joaquín Sorolla, tornant a operar amb les vies 6 a 10.

Finalment, la fase nou marcarà la demolició del pont de Giorgeta, conegut popularment com a 'Scalextric', una última fita que es durà a terme en el primer semestre de 2027.

Obres del Canal d'Accés de València
Obres del Canal d'Accés de València

Macroprojecte

El soterrament de les vies, amb un pressupost de 443 milions d'euros, conforma un projecte que contempla, d'una banda, soterrar el canal d'accés pròpiament, traslladar temporalment les línies ferroviàries de l'AVE, del Corredor Mediterrani i les dels trens cap a Gandia i Xàtiva per a poder construir el recinte subterrani, el desviament del col·lector sud i la creació d'una estació central.

En termes de finançament, el Canal d'Accés de València és un projecte recolzat per la Societat València Parc Central, amb un finançament compartit entre Adif AV (50%), la Generalitat Valenciana (25%) i l'Ajuntament de València (25%). Cal destacar que estes obres també reben finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea NextGenerationEU.

Este projecte contribuïx directament als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU, especialment pel que fa a la millora de la infraestructura (ODS 9) i la creació de comunitats sostenibles (ODS 11). A més, reforça la seguretat i el benestar dels ciutadans (ODS 3).

Destacats