El nou traçat entre Xàtiva i el Nus de l'Encina, bàsic per a avançar en el Corredor, entra aquest dissabte en servei

Guardar

La ministra Raquel Sánchez presenta la posada en servei del tram Xátiva L'Encina
La ministra Raquel Sánchez presenta la posada en servei del tram Xátiva L'Encina

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en funcions, Raquel Sánchez, ha visitat aquest divendres l'estació de Xàtiva, on demà es posarà en servei el nou traçat en ample convencional entre aquesta ciutat i el Nus de l'Encina, un tram de 21,5 quilòmetres "bàsic per a avançar en el desenvolupament del Corredor Mediterrani" i que, sumat al de l'Alcúdia de Crespins-Moixent, permetrà connectar per alta velocitat les tres capitals de la Comunitat Valenciana i reduir en mitja hora els millors temps de desplaçament entre elles.

Així, tal com ha anunciat la ministra, es podrà viatjar en una hora entre València i Alacant i en dues hores entre Alacant i Castelló. La variant en ample ibèric permetrà derivar tot el trànsit ferroviari mentre es realitzen les obres d'adaptació a l'ample internacional de la plataforma en via doble que tradicionalment connectava Xàtiva i el Nus de l'Encina.

La variant, en la qual Mitma ha invertit 505 milions d'euros, és una infraestructura fonamental per a garantir les connexions entre el sud-est i el nord-est peninsular i amb Europa en la pròxima legislatura. "Una revolució de la mobilitat estatal i intracomunitària", ha dit la ministra, que ha destacat que l'estimació és que els viatgers entre Alacant i València "es multipliquen per tres" i es beneficien "més d'un milió de persones".

Durant la seua visita, Sánchez, que ha estat acompanyada per la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, María Pilar Bernabé, la presidenta d'Adif, María Luisa Domínguez, i el comissionat del Corredor, Josep-Vicent Boira, ha destacat el "desbloqueig" d'aquest "coll de botella" ferroviari.

La ministra ha destacat els avanços del Corredor Mediterrani en la Comunitat Valenciana, on hi ha obres en curs en els trams de València-Castelló-Vandellós, l'adaptació a ample mixt entre València-Almussafes i el desenvolupament de terminals intermodals i logístiques, com la terminal València-Font de Sant Lluís i l'accés ferroviari als Ports de Sagunt i Castelló.

A més, es continuen avançant en els estudis d'altres actuacions "vitals" per al desenvolupament del Corredor com els estudis informatius del nou eix passant nord-sud de la xarxa arterial ferroviària de València i de la segona plataforma d'alta velocitat València-Castelló. "I avançarem en el disseny i configuració final de l'Estació Central", ha dit.

Entre les fites registrades en el Corredor en els últims anys, la ministra ha destacat que s'han licitat més de 5.500 milions d'euros en actuacions; tots els trams es troben amb actuacions en curs; hi ha previsió de tancar 2023 amb 1.000 milions executats només en aquest any; la infraestructura ha augmentat la longitud en 275 quilòmetres; ha arribat a Granada, Elx, Oriola i Múrcia i es treballa "a ple rendiment" per a aconseguir Almeria en 2026 i integrar el ferrocarril a la ciutat, entre altres punts.

Des de 2008, el Corredor Mediterrani arriba ja els 626 quilòmetres, dels quals el 40% (275 km) s'han posat en servei en cinc anys. Una vegada es pose en servei la segona via en ample mixt del València-Castelló, seran 350 quilòmetres, ha indicat la ministra, que ha subratllat que, en aqueix moment, la meitat del Corredor Mediterrani existent fins hui, s'haurà posat en servei sota el govern socialista. "Dos de cada tres quilòmetres s'hauran posat en servei sota governs progressistes", ha dit.

46 QUILÒMETRES

Amb la posada en servei aquest dissabte del nou traçat (primera fase), la via absorbirà tot el trànsit mentre es realitzen les obres d'adaptació a l'ample internacional del traçat actual en via doble (la segona fase). Amb la inversió de 505 milions d'euros en aquest traçat, s'ha construït una nova plataforma en un trajecte de 46 quilòmetres, en el qual s'ha actuat en la superestructura de via, capa de balast, catenària, aparells de via, sistemes de gestió del trànsit i control de comandament i senyalització.

El tram compta amb dos túnels, set viaductes, dos passos superiors, tres passos inferiors i obres de drenatge transversal com a principals estructures. La pròxima actuació serà l'adaptació a alta velocitat de la via doble.

D'altra banda, s'està abordant la segona fase, que consisteix en l'adaptació a l'alta velocitat del traçat ferroviari en via doble, que possibilitarà la connexió de les tres capitals de la Comunitat Valenciana en ample estàndard.

La inversió d'aquesta nova operació supera els 245 milions d'euros. Les actuacions contemplen la renovació completa de la infraestructura de via i el canvi de l'ample ibèric a l'ample estàndard, substituint tot el material de via (balast, travesses, carril, subjeccions i desviaments).

En el capítol d'electrificació, es farà el canvi de la tensió dels 3 kV en corrent continu de l'ample convencional als 25 kV en corrent altern propi de les línies d'alta velocitat, muntant una nova catenària i connectant-la amb els trams contigus que ja disposen d'aquesta tensió (Torrent-Xàtiva i Albacete-Alacant).

El tram incorporarà els sistemes de senyalització, seguretat, telecomunicacions i control de trànsit centralitzat de les línies d'alta velocitat, inclòs el sistema ERTMS nivell 2 de protecció del tren. Així mateix, està prevista la instal·lació de proteccions acústiques en el tram Nus de l'Encina-Xàtiva-València i les actuacions necessàries per a adequar l'estació de Xàtiva a l'arribada de trens d'alta velocitat.

En tots dos extrems del traçat, la plataforma es connectarà als trams contigus per a assegurar la continuïtat de l'ample estàndard en el Corredor: en el costat sud, la connexió amb la LAV Albacete-Alacant requerirà la prolongació i condicionament dels ramals València-Albacete (5 km) i Albacete-València (7 km) en via única; i, en el costat nord, la connexió s'enllaçarà en 650 metres amb les vies en l'estació de Xàtiva, des d'on es connectarà amb la plataforma ja construïda fins a la connexió amb la LAV Madrid-València.

També en aquest àmbit geogràfic, es troben en fase de projecte actuacions complementàries per a la posada en servei del trajecte en ample internacional entre València Joaquín-Sorolla-Xàtiva- l'Encina.

La posada en servei del tram entre Xàtiva i el Nus de l'Encina, que inclou el nou sistema de control de comandament i senyalització de l'estació de Xàtiva, permetrà la posterior implantació de nous sistemes de gestió del trànsit i senyalització entre Xàtiva i Alcoi, actuació emmarcada en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana.

Destacats