Naix a l'Oceanogràfic la primera tortuga de l'únic niu registrat enguany a Espanya

Guardar

Imatge d'una tortuga Caretta caretta
Imatge d'una tortuga Caretta caretta

Només una tortuga (Caretta caretta) ha aconseguit tirar avant dels 31 ous que es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació Oceanogràfic procedents de l'únic niu registrat aquesta temporada a Espanya. La posada va tindre lloc el passat 26 de juliol a la platja de Guardamar del Segura, Alacant, i del total d'ous traslladats a l'aquari valencià, únicament dues eren fèrtils i, finalment, ha sigut una tortuga la que ha aconseguit sobreviure.

Després d'eixir de l'ou, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic han procedit a pesar a l'única supervivent, d'uns 13 grams, i posteriorment ha sigut depositada en una gaveta amb llit d'arena de platja.

Després d'això, està previst traslladar-la a un dels tancs de l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals de la Mar (ARCA de la Mar), especialment adaptat per als nounats, on començarà a rebre la seua primera alimentació i a exercitar-se en habilitats de busseig dins de l'estratègia nacional per a la conservació d'aquests naixements en les costes espanyoles.

Encara que es desconeixen les causes del baix percentatge del naixement del niu de Guardamar del Segura, es remenen diversos factors com la inexperiència de la femella o l'elevat número de la posada, uns fenòmens que s'estan estudiant per a tractar de comprendre el procés de colonització de les tortugues marines en les nostres costes.

Un treball de col·laboració entre institucions

El niu del qual procedeix l'única supervivent constava de 131 ous i va ser detectat a la platja de Guardamar del Segura a Alacant. Després de telefonar al 112, es va activar el protocol d'actuació de la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana.

L'equip de rescat i els tècnics van atendre l'animal que va tornar a la mar amb un emissor satel·litari per a la seua geolocalització, instal·lat per la Universitat Politècnica de València. Un total de 31 d'aquests ous es van traslladar a la Fundació Oceanogràfic, on es va comprovar que només dues d'ells eren fèrtils.

La resta -cent ous-, que actualment custodien voluntaris de l'ONG Xaloc, es traslladen a una zona del Saler adequada per a assegurar el correcte desenvolupament dels embrions. No obstant això, la incubació en un ambient controlat com el de la Fundació Oceanogràfic generalment garanteix un major èxit d'eclosió que a la platja, però caldrà esperar al naixement dels pròxims dies en El Saler.

Programa de cria i reintroducció a la mar de la Fundació Oceanogràfic

La xicoteta tortuga seguirà el protocol "head-starting" la finalitat del qual és aconseguir que abast la grandària, pes i habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir a gran part dels seus depredadors naturals.

Les experiències dutes a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència d'aquests animals en entrar a la mar estan entorn d'un 90%, cosa que significa un èxit del programa, atés que s'estima que, en condicions naturals, només sobreviu a la seua entrada a la mar una tortuga de cada mil que naixen. En l'actualitat, existeix una estratègia a nivell nacional per a la protecció d'aquests esdeveniments extraordinaris a causa de l'alta vulnerabilitat de les femelles, els nius i la cries.

En la Comunitat Valenciana es compta amb les tres institucions que integren la citada Xarxa de Varaments, la Universitat de València, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Fundació Oceanogràfic.

Destacats