Músicos por la Salud demana més finançament per a incorporar la música en l'entorn sociosanitari

Aquesta ONG realitza setmanalment microconcerts a pacients ingressats en els hospitals públics de València

Guardar

Acte de Músicos por la Salud en el centre Cultural Bancaixa
Acte de Músicos por la Salud en el centre Cultural Bancaixa

Acostar la música als pacients ingressats en els hospitals a través de microconcerts i que aquesta siga un component més del seu tractament. Aquest és l'objectiu que persegueix l'ONG Músicos por la Salud des de la seua fundació l'any 2015. No obstant això, no va ser fins a 2016 quan van començar a realitzar activitats en els centres hospitalaris i actualment ja tenen presència setmanalment en tots els hospitals públics de la ciutat de València.

D'aquesta manera, Músicos por la Salud va nàixer a la Comunitat Valenciana, però ha aconseguit expandir-se per tot el territori nacional. Així, ja ha atés a més de 420.000 pacients dels centres sociosanitaris.

En els hospitals valencians, duen a terme microconcerts cada setmana; però, la seua labor també arriba a les residències de majors en les quals dues voluntàries de l'organització, Consuelo Hueso i Consuelo Gómez, imparteixen classes de cant.

Encara així, les arts, i especialment la música, segueixen sense estar dins de l'entorn sociosanitari malgrat tots els beneficis que té en l'estat físic i també anímic dels pacients que poden compaginar el seu tractament mèdic amb sessions on la música en viu és la protagonista. De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana incloure la música en l'entorn sociosanitari i reconeix els seus múltiples beneficis en la recuperació dels pacients.

Dos músics toquen una peça a una planta UVI. Foto: Ana Palacios
Dos músics toquen una peça a una planta UVI. Foto: Ana Palacios

Per aquest motiu, Músicos por la Salud ha organitzat un acte en el matí de hui dimarts en el Centre Cultural Bancaixa de València per a demanar al Ministeri de Sanitat un major finançament d'aquest tipus de projectes en l'àmbit sanitari.

A l'acte, en el qual el president de l'entitat –Guillermo Giner– ha llegit un manifest, també han acudit María Luisa Blasco, cap del servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Clínic de València; i el director mèdic del mateix hospital, Jorge Navarro.

Com són els microconcerts

Els microconcerts que cada setmana omplen de música els hospitals públics de València "aporten aire fresc a les sales en les quals estan els pacients", descriu Juanjo Pérez, cantautor i guitarrista de l'associació. Precisament, aquests esdeveniments musicals es realitzen en les Unitats de Vigilància intensiva (UVI), les àrees d'Hemodiàlisi, de Salut Mental i en els hospitals de dia on es realitzen els tractaments de quimioteràpia.

El cantant i guitarrista voluntari Juanjo Pérez
El cantant i guitarrista voluntari Juanjo Pérez

El president de Músicos por la Salud, Guillermo Giner, explica com els pacients no solament són espectadors del concert, sinó que també poden proposar què cançons els agradaria escoltar. "Hi ha un cartell en l'entrada d'aquestes àrees on els pacients, els seus familiars i també el personal sanitari poden triar què cançó volen cantar, per la qual cosa és un servei quasi a la carta", afirma Giner.

Les reaccions de les persones ingressades en els hospitals que acudeixen com a públic a aquestes microconcerts "et deixen a voltes sense paraules", assegura Juanjo Pérez. "És molt impactant com una cançó que per a tu són sol tres minuts, pot canviar radicalment el dia d'un pacient", detalla el cantant.

A més, Guillermo Giner assenyala la mesura de qualitat que té l'organització per a avaluar l'èxit o fracàs d'una actuació: "Si en la sala hi ha trenta persones, entre pacients i familiars, i no canten totes elles, no ho hem fet bé".

Arxivat a:

Destacats