Mor Rafiki, el mascle de dril de Bioparc València

Guardar

Rafiki, el dril del Bioparc, al costat d'una de les seues cries
Rafiki, el dril del Bioparc, al costat d'una de les seues cries

Rafiki, el majestuós mascle de dril de Bioparc València, ha mort. Ha deixat, amb 14 descendents, un enorme llegat d'esperança per al programa internacional de conservació de la seua espècie --un dels primats en major perill d'extinció d'Àfrica-- en el qual participa el parc valencià.

Des del parc recorden com Rafiki impressionava "pel seu port, caràcter i exemplar comportament com a mascle alfa" i ressalten que la seua pèrdua "ha suposat un dur colp per a l'equip de Bioparc".

Rafiki va nàixer en 2002 en el Zoològic d'Hannover (Alemanya) i va arribar a València en 2007 dins de l'important programa de conservació del dril que coordina l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

L'objectiu era que Bioparc creara un grup reproductor d'aquesta espècie tremendament amenaçada per a tractar de garantir la seua supervivència.

Amb la femella Kianja, que va arribar amb ell, a la qual es va incorporar Abuja, va formar una preciosa "família" amb la qual ha tingut una nombrosa prole de 14 fills.

Mascle alfa exemplar per a mantenir el grup cohesionat i protector tant amb les femelles com amb la seua prole, la seua valuosa genètica ha deixat la seua empremta pels nombrosos parcs europeus als quals han sigut traslladats 8 descendents, mentre que els altres 6 romanen a València. En aquesta espècie que presenta un notable dimorfisme sexual, el port de Rafiki impressionava.

Presentava totes les característiques típiques del seu gènere: una "corona" que li assembla a un lleó, la cridanera coloració roja sota del llavi que destaca sobre la cara d'intens negre que sembla una màscara, prominents ullals i vius colors blau porpra en les natges i robí en la zona genital.

VEU D'ALARMA

De fet, la pèrdua de pes i la deterioració del seu aspecte va ser el que va fer saltar la veu d'alarma entre l'equip tècnic del parc. Les proves veterinàries van augurar el pitjor en diagnosticar un limfoma i, a més de les manyagues i atencions dels seus cuidadors, el tractament oral de quimioteràpia va permetre prolongar la seua vida un temps.

Pese a l'afecte que es tenia a aquest animal, finalment va caldre prendre la difícil decisió de practicar-li una eutanàsia per a evitar el seu sofriment.

Els drils (Mandrillus leucophaeus) amb una població en perillós decreixement i estimada en menys de 4.000 individus, estan inclosos en la llista roja de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa) com "en perill", el pas previ a "crític".

En Bioparc poden contemplar-se en la zona que recrea els boscos de ribera de la zona d'Àfrica Equatorial, en el preciós recinte "multiespècie" on conviuen amb sitatungues, hipopòtams pigmeus, talapoines i oques del Nil.

A més de la conservació ex situ que es realitza al parc, la Fundació Bioparc col·labora en la conservació in situ d'aquest poc conegut primat protegint el seu hàbitat a través de diversos projectes en els quals participa en Àfrica.

Arxivat a:

Destacats