Milers de persones reclamen a València la "fi del genocidi" a Gaza i exigixen al Govern que "no venga armes" a Israel

Guardar

Manifestació contra el genocidi a Gaza
Manifestació contra el genocidi a Gaza

Una manifestació ha reunit este diumenge a milers de persones a València per a demanar la fi del "genocidi, comerç d'armes i relacions" amb Israel, al mateix temps que ha exigit al Govern d'Espanya que acabe amb "les relacions i complicitat del règim colonial" i "no compre ni venga armes quan s'està cometent una violació dels Drets Humans". "La història ens està mirant, ja n'hi ha prou de paraules, necessitem fets", han censurat els assistents.

La marxa, impulsada per la Xarxa Solidària contra l'Ocupació de Palestina (RESCOP), ha arrancat al voltant de les 12.00 hores enfront de la plaça de Bous de València, en altres 14 localitats de la Comunitat Valenciana i 100 municipis més de l'Estat espanyol han celebrat mobilitzacions.

Així, els manifestants que han secundat la convocatòria a València han portat cartells amb missatges com 'Aturem el genocidi de Palestina', 'Ja n'hi ha prou de genocidi, tenim dret a la vida', 'Salvem Gaza', i han mostrat diverses banderes de Palestina, inclosa una gegant que portaven entre diversos assistents. Així mateix, han corejat consignes com a "Dret a existir, dret a resistir", "Fora, fora, fora, terroristes sinoistes", "Les terres robades, seran recuperades" o "Alto-el-foc, li-ber-tad!".

La protesta ha sigut oberta amb la clau de Nakba, un símbol que representa "el retorn dels palestins a les cases de les quals van ser expulsats fa 75 anys i a les quals no van poder tornar", a pesar que "la resolució 194 de l'Assemblea General de l'Organització de Nacions Unides (ONU) establix que és un dret inalienable".

Així s'ha manifestat, en declaracions a Europa Press, el membre de Boicot, Desinversions i Sancions País València (BDS) Jorge Ramos, qui ha subratllat que "es continuaran manifestant fins que la complicitat del Govern espanyol amb el règim d'Israel acabe", ja que "s'està cometent el crim internacional més greu: un genocidi".

"Estem davant una història de colonització i descolonització, de fet si es mira la trajectòria del segle XX, es veu que tots els pobles lluiten per la seua llibertat, per la fi de l'ocupació dels seus territoris, contra l'apartheid, que és just el que va passar a Sud-àfrica, el país que ha denunciat a Israel per genocidi en la Cort Internacional de Justícia i el Tribunal Penal Internacional", ha desenvolupat.

Així mateix, ha destacat que són "molts els actors que tenen molt clar que Israel és un règim absolutament criminal, un règim genocida, i que, per tant, està havent-hi una coordinació i una planificació amb altres actors per a fer una estratègia d'eixam, de guerra asimètrica".

"Israel es va crear a través de la neteja ètnica, es manté a través de crims de guerra i contra la humanitat, per la qual cosa és insostenible", ha assegurat, i ha afegit que "ara és més insostenible, insegur i inestable que mai perquè hi ha milers de jueus israelians que estan marxant".

El president de la Comunitat Palestina a València, Adel Yousef, ha remarcat, en declaracions als mitjans, que esta mobilització "exigix al Govern que talle qualsevol relació amb Israel i que faça costat al poble palestí", alhora que ha exigit que "no s'envien més armes perquè qualsevol armament que isca des d'Espanya significa que es dona suport a un genocidi".

"Hi ha un milió i mig de palestins amb fam que estan en una zona on l'exèrcit israelià pretén entrar", ha recalcat, i ha qüestionat: "Què significa això?, que hi haurà moltes més massacres, més morts i ferits".

"Hem de fer alguna cosa i deixar de col·laborar amb Israel, des del Govern fins a les universitats que investiguen amb el país. Cal tallar totes les relacions i a partir d'ací, podrem fer alguna cosa", ha ressaltat.

"FER ACTIVISME DES DE FORA"

Per part seua, la manifestant jueva-israeliana Naama Farjoun ha assenyalat que "va deixar Palestina-Israel per a negar-se a ser una ciutadana privilegiada en un país apartheid". "Soc ací per a expressar l'horror pel genocidi, formar part del moviment de solidaritat amb Palestina i per tota la gent que viu entre el riu i la mar", ha manifestat.

"És important fer activisme des de fora, la pressió externa, com la del BDS i altres moviments, poden exigir als governs europeus i a la resta del món que es deixe de tractar a Israel com una democràcia qualsevol, quan és un règim racista", ha reivindicat.

Preguntada per l'entrada en el conflicte de l'Iran, després que el país llançara --fa una setmana-- almenys 170 drons, 30 míssils creuers i 120 míssils balístics contra Israel, ha indicat que "és Israel qui ataca constantment a l'Iran, que representa un dels de països que es neguen a ser controlats pels Estats Units i occident".

"És important que els israelians entenguen que no estan protegits al cent per cent, perquè es troben enmig d'una guerra, o millor dit, un genocidi, en el qual s'ha dominat i abusat dels palestins durant 70 anys, una acció que té un preu a pagar i que pot ser molt elevat", ha conclòs.

Destacats