Els metges proposen atendre a les vesprades en els centres de salut

Les places de difícil cobertura rebran fins a 10.000 euros a l'any d'incentiu

Guardar

Metge atén un pacient
Metge atén un pacient

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i el sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) continua acostant postures però sense arribar a l'acord definitiu que permeta desconvocar les mobilitzacions programades per als dies 6 de març, 3 d'abril i 8 de maig.

Després de sis reunions i la voluntat d'acord entre les parts, des de la Generalitat es proposarà la setmana vinent una solució que haurà de ser estudiada pel sindicat i debatuda en una nova reunió entre les parts, amb l'objectiu d'arribar a un acord que resulte positiu tant per als professionals com per a l'atenció que rep la ciutadania.

Entre aquests punts de fricció, una de les solucions que es podria plantejar, i que ha sigut suggerida pel col·lectiu mèdic, és que els centres de salut puguen rebre consultes a les vesprades davant la limitació del nombre de pacients en aquests espais.

Així mateix, els facultatius també advoquen per l'obertura 24 hores dels Punts d'Atenció Continuada (PAC) com a prolongació dels centres mèdics, encara que també està sobre la taula un augment de plantilles.

Médico de atención primaria
Metge amb un fonendoscopi

Places de difícil cobertura

D'altra banda, ahir es coneixia que aquells facultatius que ocupen una plaça considerada de difícil cobertura en el sistema sanitari públic rebran un incentiu de fins a 10.000 euros anuals, el doble del que estava previst inicialment.

Aquest decret, anunciat ahir per la Generalitat i que serà aprovat hui en el ple del Consell, recull el procediment per a la declaració de places de difícil cobertura dins del sistema sanitari públic i els efectes incentivadors en funció del lloc. A més, regula els acords d'aliances estratègiques que s'establiran entre els diferents departaments de salut per a poder desenvolupar projectes de gestió compartida, així com la prestació voluntària de guàrdies o d'atenció continuada.

L'àmbit d'aplicació del decret serà tant en Atenció Primària com en Atenció Hospitalària. Segons ha informat la Generalitat, la finalitat és "cobrir les necessitats assistencials i oferir un accés equitatiu a les prestacions sanitàries independentment del lloc on es residisca". Per a això, a través d'aquestes mesures, es pretén "enfortir" aquells centres de salut i consultoris dels municipis de l'interior, i determinats serveis assistencials dels hospitals allunyats dels principals nuclis urbans, que presenten manca de determinats professionals per a cobrir la demanda assistencial.

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, considera que "amb aquest conjunt de mesures el que pretenem és oferir majors avantatges als professionals, no sols de caràcter retributiu, sinó que hi haurà una compensació quant a la carrera professional, en els processos selectius, activitats formatives i en l'opció de prolongar la permanència en el servei actiu".

Destacats