Els metges de família i pediatres tindran un límit de pacients diaris

Sanitat pacta amb els sindicats un acord que incorpora mesures "ambicioses i de gran transcendència" per a millorar l'assistència a la ciutadania i impulsar l'Atenció Primària

Guardar

Metge atén un pacient
Metge atén un pacient

Acord entre la Conselleria de Sanitat i Salut Pública i els sindicats en relació amb les condicions laborals dels professionals sanitaris. Després de setmanes de negociació l'acord arribat a última hora d'ahir en la Mesa Sectorial permetrà implementar importants millores en l'assistència sanitària de la ciutadania.

"S'han acordat mesures molt ambicioses i de gran transcendència que ens permetran continuar reforçant i millorant el sistema sanitari públic", destaca el conseller Miguel Mínguez.

En Atenció Primària s'ha acordat limitar les agendes de medicina de família a 35 cites diàries mentre que el límit en pediatria serà de 28. Les consultes excedents es gestionaran, en funció de les característiques de cada centre, mitjançant mòduls, alliberament de professionals, l'assignació de professionals específics per a aquests pacients o altres modalitats.

També es limitarà el contingent mitjà de targetes entre 1.450 i 1.200 (segons el tipus de centre) per a medicina de família, a 900 en pediatria i a 1.500 en infermeria.

L'acord també recull la implantació d'un màxim de 35 hores per setmana en horari ordinari, una mesura que ja està vigent en 11 comunitats autònomes i que s'implantarà progressivament, de manera que siga completament efectiva a partir de l'1 de gener de 2025, d'acord amb les limitacions establides en la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat i de manera homogènia en tots els nivells assistencials.

Al costat d'això, s'ha establit l'augment de la retribució per l'hora de guàrdia que se situarà en la mitjana estatal per a totes les categories. Així mateix, se sumen mesures per a garantir la formació continuada dels i les professionals o de millora de seguretat en els centres sanitaris, entre altres aspectes.

A més, s'introduiran sistemes d'avís als pacients mitjançant pantalles en els centres de salut per a agilitzar l'accés a la consulta i mesures de desburocratització, com consolidar les agendes de mostrador o introduir nous sistemes de gestió de la demanda en taulells per a oferir la prestació més adequada d'acord amb el motiu de consulta.

L'acord compta amb el vot favorable dels sindicats SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical, cinc de les sis organitzacions representades en la Mesa Sectorial, i amb l'abstenció de Sindicato Médico de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, Mínguez incideix en "la importància del diàleg, la negociació i l'acord per a continuar consolidant una sanitat pública forta, de qualitat i que garantisca l'equitat per a tota la ciutadania" i subratlla "el gran suport recaptat per part de les organitzacions sindicals".

Arxivat a:

Destacats