Més de 6.000 menors ingressats en 2022 han assistit a classe gràcies a les Unitats Pedagògiques Hospitalàries dels centres sanitaris públics

Guardar

Aitana Mas i Miguel Mínguez realitzen una visita a la Unitat Pedagògica Hospitalària de l'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant
Aitana Mas i Miguel Mínguez realitzen una visita a la Unitat Pedagògica Hospitalària de l'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, juntament amb el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, han visitat la Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) de l'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant per a conéixer de primera mà el funcionament de l'aula, així com la important labor que exerceix el personal docent en col·laboració amb el personal sanitari.

Aitana Mas ha ressaltat que per al Consell "és un orgull poder col·laborar amb els centres hospitalaris, i en concret amb aquest Hospital General Doctor Balmis d'Alacant, per a fer que el pas dels xiquets i xiquetes que han de seguir un tractament mèdic, moltes vegades molt dur, és més amable i més humà durant el temps que han d'estar hospitalitzats".

En aqueix sentit, ha ressaltat que actualment existeix un total de 15 Unitats Pedagògiques Hospitalàries (UPH) en tota la Comunitat Valenciana a través de la qual s'ofereix aquest servei "que hem pogut conéixer hui de primera mà en una visita en la qual hem comprovat com són atesos de manera amable, des de l'afecte, el respecte, des de la intenció més sana de voler-los ajudar en tot el procés i fer-los sentir en la seua llar rebre les seues classes del col·legi si no poden assistir".

Així mateix, ha explicat que aquestes aules "compten amb la col·laboració de diverses entitats que els ofereixen diferents activitats que els entretenen i els fan suportar molt millor la seua situació, no sols a ells i elles sinó també a les seues famílies i al personal sanitari en aquesta fase moltes vegades molt dura que han de viure".

Per part seua, segons ha destacat el conseller de Sanitat, "gràcies a aquestes aules pedagògiques, situades dins del mateix hospital, més de 6.200 xiquets i xiquetes ingressats en algun hospital públic de la Comunitat Valenciana han pogut assistir a les seues classes i no perdre ritme acadèmic durant el passat curs escolar".

Per això, el conseller ha assenyalat "la importància de comptar amb aquestes aules pedagògiques, que a més funcionen de manera flexible i adaptant-se en tot moment a les necessitats dels menors ingressats". D'aquesta manera, "les classes tenen lloc a l'aula hospitalària, a les habitacions dels xiquets i xiquetes que, per diferents motius, no poden eixir i també a l'Hospital de Dia d'Oncologia Pediàtrica" ha indicat.

En concret, el curs passat van ser atesos en les UPH de la Comunitat un total de 6.234 menors. D'ells, 2.936 eren xiquetes i 3.298 xiquets. A més, per nivell educatiu, els docents de les aules pedagògiques van impartir classes a 467 menors de 5 anys, 2.257 xiquets i xiquetes de primària, 1.652 menors de l'ESO i 210 de l'etapa de Batxillerat. A més, es van atendre 1.647 menors d'altres estudis formatius.

En aquest sentit, el conseller de Sanitat ha ressaltat "la important labor que exerceix el personal docent d'aquestes aules, que treballa de manera coordinada amb el personal sanitari perquè el menor ingressat puga rebre el seu tractament i, al seu torn, la formació escolar en cas que la seua situació i el seu estat de salut ho permeta".

De fet, la interrelació dels docents amb el personal sanitari és constant a l'hora de definir l'adaptació de cada pacient a les classes, per al desenvolupament d'activitats, etc.

A més, Mínguez ha manifestat que "les UPH suposen un suport imprescindible per als menors ingressats, ja que no sols contribueixen en la formació acadèmica dels pacients, sinó que els aporten un suport emocional, que repercuteix de manera molt positiva en la seua curació i millora".

De fet, a més de les matèries acadèmiques, el personal de les Unitats Pedagògiques organitza tallers i activitats que contribueixen a fer més agradable l'estada del menor a l'hospital.

Cal tindre en compte que l'any passat, els hospitals públics de la Comunitat Valenciana van registrar 33.431 ingressos de menors en edat escolar. Principalment, la majoria va ingressar per patologies relacionades amb cirurgia i traumatologia, otorrinolaringologia, neurologia i oncologia, entre altres. Del total d'ingressos, els menors que requereixen de major estada hospitalària són els assisteixen a la UPH.

15 Unitats Pedagògiques Hospitalàries

En la Comunitat Valenciana, existeixen 15 Unitats Pedagògiques Hospitalàries (UPH) que s'organitzen i distribueixen en sis agrupacions. D'aquesta manera, cobreixen les necessitats escolars dels menors ingressats en qualsevol hospital de la Comunitat Valenciana. Per a això, les UPH compten amb 30 docents que es fan càrrec d'impartir les classes i cobrir les necessitats educatives dels pacients menors i en edat escolar.

Les Unitats Pedagògiques Hospitalàries se situen a l'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant, Hospital Verge de la Salut d'Elda, Hospital Universitari de Sant Joan, Hospital Marina Salut de Dénia, Hospital General Universitari d'Elx, Hospital Vega Baixa d'Orihuela, Hospital General Universitari de Torrevieja, Hospital Universitari del Vinalopó, Hospital General Universitari de Castelló, Hospital Universitari La Fe de València, Hospital Clínic Universitari de València. Hospital Doctor Peset, Hospital de Sagunt, Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva i Hospital Francesc de Borja de Gandia.

En concret, la Unitat Pedagògica Hospitalària de l'Hospital Doctor Balmis d'Alacant se situa en la cinquena planta del centre. En ella, treballen quatre docents que es fan càrrec de les necessitats de l'alumnat que roman ingressat llargs períodes de temps.

Aquesta unitat de l'Hospital Doctor Balmis porta en marxa 28 anys i el nombre d'alumnes oscil·la, depenent del nombre de xiquets ingressats, però pot aconseguir els 30 estudiants. De mitjana, cada mes cobreix les necessitats educatives d'entre 150 i 200 xiquets i xiquetes.

Arxivat a:

Destacats