Mercadona, Inditex i El Corte Inglés, les espanyoles en el 'Top 100' de les empreses familiars del món

Grifols, Barceló, Catalana Occident i Globalia s'estrenen al rànquing

Guardar

Nova tenda de Mercadona en San Pedro del Pinatar
Nova tenda de Mercadona en San Pedro del Pinatar

Mercadona, Inditex i El Corte Inglés es mantenen en el 'Top 100' de l'Índex mundial d'empreses familiars de 2021, que elabora la Universitat de St. Gallen i EY, on són presents un total de 13 signatures espanyoles.

En concret, les tres signatures espanyoles figuren entre les 100 companyies familiars amb major facturació del món, al costat d'elles també estan Gestamp, Acciona, Ferrovial, prodestral, Grup Antolín i Tècniques Reunides, mentre que s'estrenen en el rànquing Grifols, Barceló, Catalana Occident i Globalia.

En conjunt, les 13 signatures espanyoles presenten una facturació total de 134.000 milions de dòlars (115.720 milions d'euros) i compten amb 752.892 empleats.

Les 500 empreses familiars més grans del món van generar 7,2 bilions de dòlars en facturació, ocupant 24,1 milions de persones en 45 jurisdiccions.

Europa continua sent una ubicació preferent per a aquesta mena de companyies, amb quasi la meitat de les mateixes radicades a la regió, mentre que a Amèrica se situen un terç.

Per països, els Estats Units és el que ostenta el major nombre d'empreses familiars (119 o el 24%), seguit d'Alemanya amb un 16%. Àsia és la llar de tres de les vint principals empreses, així com l'empresa familiar més antiga de l'Índex: Takenaka Corporation amb més de 400 anys d'antiguitat al Japó.

L'informe assenyala que les empreses familiars, especialment les del sector de l'hostaleria i el turisme, han sentit els efectes de la pandèmia i moltes van aprofitar l'oportunitat per a reorganitzar-se i adaptar-se. Així, les empreses familiars de consum van superar el repte i arribant a emprar de mitjana a 56.150 persones.

Els factors ambientals, social i de govern corporatiu, així com les polítiques de diversitat i inclusió, es van obrint pas també entre les empreses familiars.

Segons l'informe, els membres del consell d'aquesta mena de companyies tenen de mitjana 61 anys, i el 80% de les empreses de l'Índex no tenen en aquest òrgan a membres de la família menors de 40 anys.

A més, la proporció d'empreses amb dones de la família en els consells d'administració aconsegueix el 31% en 2021. Només el 5% (27) de les empreses familiars en l'Índex tenen a dones en el lloc de conseller delegat, una dada similar al 8% (41) de les empreses del rànquing 'Fortune Global 500'.

Analitzant els compromisos ESG, les empreses familiars estan treballant per a aconseguir nous objectius. El 53% de les empreses de l'Índex estan informant formalment sobre les seues mètriques i objectius ESG. La meitat d'elles (51%) procedeixen d'EMEIA; el 30%, d'Amèrica; i el 19%, de la regió Àsia-Pacífic.

El soci responsable d'Empresa Familiar d'EY, David Ruiz Rosso, ha assenyalat que les empreses familiars estan "demostrant una increïble resiliència durant la pandèmia". "Són un extraordinari exemple de la necessitat de comptar amb més organitzacions que aposten per la creació de valor a llarg termini, desenvolupant el talent i comprometent-se amb els factors ESG", ha assenyalat.

Arxivat a:

Destacats