La mascletà de Pirotècnia Valenciana fa vibrar a Madrid amb 300 quilos de pólvora i una potent traca final

Guardar

Asistentes a la mascletà celebrada este domingo en Madrid Río. Imagen: Fernando Sánchez - Europa Press
Asistentes a la mascletà celebrada este domingo en Madrid Río. Imagen: Fernando Sánchez - Europa Press

Pirotècnia Valenciana ha disparat amb èxit aquest diumenge la primera 'mascletà' que celebra la ciutat de Madrid des dels anys 80 en el Pont del Rei de Madrid Ric amb més de 300 quilos de pólvora i en presència de milers de persones arribades de diferents punts d'Espanya, sobretot de València.

Amb uns set minuts i presència fallera, han assistit a l'esdeveniment pirotècnic el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, l'alcaldessa de València, María José Catalá i edils valencians. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, finalment no ha pogut assistir al seu pesar "en senyal de duel" per la mort aquest matí de dues dones en l'incendi d'una residència de Madrid.

Per primera vegada des de 1980 i amb 3.000 detonacions, la mascletà ha tenyit el cel de Madrid de fum i pólvora, fins i tot amb els colors de la bandera d'Espanya, de la Comunitat de Madrid i de la Comunitat Valenciana. A les 13.00 hores s'ha pres la metxa i la traca final ha impressionat als milers d'assistents a l'esdeveniment.

Pirotècnia Valenciana, els membres de la qual s'han abraçat en concloure la traca final, havia preparat un espectacle per a disparar una mascletà de color "molt vistosa", amb "picades d'ullet" tant a aquesta ciutat com a València.

El pirotècnic valencià encarregat de l'espectacle, José Manuel Crespo, ha titllat d'"històrica" la mascletà, "de moment, el lloc i el que representa".

Entre els espectadors que han acudit aquest diumenge a Madrid Ric s'ha trobat José Luis, que ha viatjat fins a la capital des de València per a testificar aquest espectacle. En declaracions a Europa Press ha assegurat que ha sigut "la més important" de totes les mascletaes que ha viscut. "L'he sentida dins del meu cor", ha afirmat.

També molts veïns madrilenys han celebrat aquest esdeveniment. És el cas d'Ana María, qui ha experimentat la mascletà "amb molta emoció". "Ja que no he tingut mai l'oportunitat de viure-ho en directe a València, encantada que m'ho hagen portat ací", ha celebrat.

L'escenari triat per Almeida per a aquest esdeveniment va ser el Pont del Rei, en ple Madrid Ric, en contra dels animalistes. No obstant això, una jutgessa va permetre divendres passat la celebració en denegar les mesures cautelars presentades per una protectora animal per a paralitzar el que considerava una "massacre" mediambiental.

Banderes unides

Després de concloure la traca, l'alcaldessa de València ha destacat que estan "molt contents" i "molt agraïts" a l'Ajuntament de Madrid i a tots els madrilenys per aquest dia "tan impressionant" en el qual han portat ací "una de les nostres indústries culturals més importants, que és la pirotècnia".

"La pirotècnia genera milers de treballs directes i indirectes i a més és un d'aqueixos motors econòmics importants que a més fa el seu treball per tot el món de forma excepcional amb totes les mesures de seguretat i amb tota la professionalitat que ací tenim", ha subratllat.

Catalá ha elogiat la generositat pel fet que s'haja mostrat en el tret "la bandera de Madrid, la d'Espanya i la de la Comunitat Valenciana". "Em sembla que ha sigut un dels gestos més simbòlics i bonics d'aquesta mascletà a Madrid", ha recalcat.

"És veritat que en els anys 80 ja es va fer una mascletà a Madrid, sent els alcaldes Tendre Galván i Ricardo Pérez Casado, però em sembla que és una molt bona iniciativa recuperar aquesta tradició de connexió, d'afecte", ha agregat.

Per la seua banda, Mazón ha remarcat l'"alegria i il·lusió" que ha suposat el tret d'aquesta mascletà i ha destacat "la quantitat de madrilenyes i madrilenys" congregats a Madrid Ric per a "gaudir i compartir les Falles de València".

El dirigent autonòmic ha considerat que l'escenari escollit per a disparar la mascletà ha sigut "extraordinari" i ha ressaltat la "innovació" de l'espectacle. "Feia temps que no veia innovacions tan extraordinàries com la de hui", ha reconegut.

En aquest punt, ha retret a aquells dirigents polítics de l'oposició madrilenya que "parlen de soroll sense haver-ho entés molt bé" i ha esperat que aquests mateixos, després del tret de la mascletà, "s'hauran adonat que és musicalitat, ritme i emoció". "És una gran melodia, simfonia, art i cultura, la nostra, la que ens agrada compartir", ha indicat.

"El que volem és gaudir i dir a tots els madrilenys que ací estem i venim a compartir el que som, la qual cosa sentim, i això ens fa vibrar", ha expressat.

Una "massacre" ambiental

La protectora Salvant Peluts va presentar aquesta setmana un recurs per a frenar l'esdeveniment pirotècnic pel perjudici a aquest espai natural que al seu entendre suposa per a "un entorn de renaturalització des de 2016 i que provocarà una massacre entra la fauna".

L'Ajuntament de Madrid ha triat el Pont del Rei perquè "reuneix els requisits tècnics i de seguretat necessaris, a més d'oferir una de les panoràmiques més belles de la capital, als peus de la Catedral de l'Almudena i del Palau Real".

La mascletà es troba dins del protocol de col·laboració que van signar els ajuntaments de Madrid i València en la passada Fira Internacional de Turisme (Fitur) per a promoure accions de promoció mútua. Serà finançada pel Consistori de la capital.

Crítiques de l'oposició

No obstant això, l'oposició ha criticat que l'alcalde prometera aquesta mascletà per l'arribada de l'alcaldessa 'popular' María José Catalá a l'Ajuntament de la capital valenciana. Enfront d'això, Almeida va defensar que la mascletà no s'ha organitzat en la capital per a celebrar aquesta victòria sinó per a "estrényer relacions" amb València.

"El que vaig dir és que si María José Catalá era alcaldessa de València, a Madrid hi hauria una mascletà, no per a celebrar la victòria de María José Catalá, sinó per a estrényer les relacions entre la ciutat de Madrid i la ciutat de València", va justificar.

Celebració en un entorn protegit

Des de l'oposició en l'Ajuntament, la portaveu de Més Madrid, Rita Maestre, va criticar el "nerviosisme" de PP d'Almeida perquè "no té ni un sol paper en regla per a disparar 300 quilos de pólvora a Madrid Ric".

"La seua única resposta és insultar-me i tirar-li la culpa a Més Madrid. Jo no tinc la culpa que el Govern no faça els seus deures i que haja tingut una pèssima idea com és cremar 300 quilos de pólvora en un entorn mediambientalment protegit", va contestar Maestre.

Per la seua banda, la portaveu de PSOE, Reyes Maroto, va assegurar que no assistiria a l'esdeveniment perquè és "partidista". "La majoria absoluta que vas aconseguir en les passades eleccions no et dona impunitat per a fer el que vulgues", li va llançar Maroto en una carta enviada al primer edil.

"No participarem de la festa que has organitzat per a celebrar que la candidata del PP en les eleccions del 28 de maig, María José Catalá, és l'alcaldessa de València, una festa que pagaràs amb diners de tots els madrilenys", li va enlletgir.

Des de Vox, el seu portaveu, Javier Ortega Smith, va carregar contra els "ecolojetas" --com s'ha referit als col·lectius ecologistes i animalistes que advertien del dany en la fauna i flora en el Pont del Rei per la mascletà d'aquest diumenge-- en considerar que "focs artificials, petards, soroll i fum hi ha en totes les festes populars", la qual cosa el va portar a criticar que "alguns tenen un concepte molt restrictiu de les llibertats i de la cultura".

En les últimes setmanes, responsables de Bombers, de Policia Local, de Protecció Civil, fallers, tècnics i l'empresa pirotècnica han visitat la ciutat de Madrid per a preparar aquesta cita amb la pólvora en la capital d'Espanya. A més, els bombers de l'Ajuntament de Madrid han viatjat recentment a València per a formar-se, de la mà dels efectius valencians, en l'organització i el desenvolupament de l'operatiu habitual d'un espectacle pirotècnic.

Destacats