Mas: "Dos de cada tres mesures de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-27 estan ja en marxa en el seu primer any"

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

La vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que "dos de cada tres mesures incloses en l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 222-27 estan ja en marxa en el seu primer any".

En concret, l'Estratègia compta amb 10 objectius que contemplen 77 mesures, de les quals 53 estan executades o en execució permanent (quasi el 70%), 12 estan en procés (el 16%) i altres 12 pendents.

En aquest sentit, Mas ha assenyalat que els drets "es conquisten, es gaudeixen i es defensen. I ara, és el moment de defensar-los". En aquest sentit, ha destacat "la perseverança i el compromís" de les entitats i activistes LGTBIQ+ l'"incansable esforç de les quals i una estratègia clara de visibilitat, apoderament i incidència política ha portat als avanços aconseguits i que ara és moment de consolidar-los".

Aitana Mas ha presidit la reunió conjunta del Consell Valencià LGTBI i del Consell Consultiu Trans, que s'ha celebrat aquesta vesprada en el Centre del Carme Cultura Contemporània, en la qual s'ha analitzat les mesures i actuacions desenvolupades en defensa dels drets del col·lectiu així com els reptes de futur contemplats en l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-27.

Mas ha ressaltat que, des de 2015, el Consell "ha tingut sempre la voluntat de treballar en equip, amb diàleg i processos de codecisió que fan més fortes les polítiques públiques", un esforç que s'ha materialitzat en l'aprovació de la Llei Trans valenciana en 2017, en la qual van participar "moltes mans perquè reconeguera els seus drets a les persones trans valencianes". Un procés que es va repetir en 2018 amb l'aprovació de la llei LGTBi valenciana.

Així mateix, ha destacat que en l'actual legislatura la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha centrat els seus esforços a "formalitzar els espais d'escolta i codecisió, implementar les lleis i traslladar-les a una Estratègia, la qual cosa ha permés avançar en drets i actuacions per a cuidar i acompanyar a les persones LGTBI+".

Entre aquestes mesures ha fet referència a la posada en marxa del "Servei Orienta, de l'Armari de la Memòria, les Unitats de Referència d'Identitat de Gènere, l'accés sense discriminació a la reproducció assistida, els protocols educatius, les persones coordinadores d'igualtat i convivència, els materials educatius, la formació i sensibilització en l'àmbit de l'esport, els Gai Games 2026 a València, l'aposta per contingut LGTBI en els contenidors culturals (tant de museu com a arts escèniques), el suport a les víctimes de la LGTBI-fòbia, els protocols contra els delictes d'odi i el suport a les entitats locals i les entitats socials, entre altres".

Així mateix, ha assenyalat que s'està treballant en la construcció d'"espais més segurs per a la comunitat LGTBI enfront dels discursos d'odi que en massa ocasions acaben en agressions", avançant cada dia més en el reconeixement dels seus drets.

Debat obert

D'altra banda, en la seua intervenció, la vicepresidenta ha donat la benvinguda al Consell Valencià LGTBI a quatre noves entitats, procedents del sud de la Comunitat Valenciana: Alacant, Elx, Benidorm i Alcoi, la presència del qual "fan més plural i divers aquest òrgan. Perquè la igualtat s'aconsegueix dia a dia, municipi a municipi, carrer a carrer, i per això és important la vostra existència i la vostra veu".

Després de la celebració de la reunió conjunta del Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans s'ha celebrat un debat obert en el qual s'han analitzat les polítiques desenvolupades tant a escala estatal com en la Comunitat Valenciana en favor dels drets del col·lectiu LGTBI en el qual, al costat de la vicepresidenta Aitana Mas, han participat l'actor i director Eduardo Casanova, l'actriu Sil de Castro, la dragqueer Liz Dust i l'activista pels drets LGTBI Guillem Montoro.

Destacats