Mas: "El Comité d'Ètica és un pas més per a equiparar els serveis socials a la sanitat pública com a quarta pota de l'estat del benestar"

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

La vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha afirmat que la creació del Comité d'Ètica en Serveis Socials, és "un fet històric per a la societat valenciana", ja que per primera vegada, la Comunitat Valenciana comptarà amb un òrgan per a "protegir i acompanyar a les persones professionals i usuàries", fent "un pas més per a equiparar els serveis socials amb la sanitat pública, reforçant així la seua posició com a quarta pota de l'estat de benestar".

"Totes les persones, en algun moment de la nostra vida, i per qualsevol circumstància, podem requerir els serveis socials; i quan això passe, és necessari que es garantisca que l'atenció siga la millor possible, més enllà de la professionalitat tècnica, sinó també quant a la qualitat ètica, igual que ocorre en el sistema sanitari", ha apuntat.

D'aquesta manera, ha afegit, amb la posada en marxa del Comité d'Ètica "s'introdueix la cultura de l'ètica en totes les persones professionals i organitzacions que presten servei al Sistema Valencià de Serveis Socials per a trobar suport en les decisions que siguen més beneficioses per a la persona i adequades a la situació en la qual es troba, de manera que es puguen prendre amb les majors garanties".

Mas ha realitzat aquestes declaracions durant l'acte de constitució d'aquest nou òrgan, que donarà seguretat als i les professionals del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, a les persones usuàries i a les seues famílies ajudant-los a resoldre dilemes morals, descarregant d'aquesta responsabilitat a la persona que fins ara decidia unilateralment.

"Els serveis socials són la quarta pota de l'estat del benestar, juntament amb l'educació i sanitat públiques i el sistema públic de pensions, que constitueixen els drets subjectius bàsics sobre els quals descansa la justícia i la cohesió socials, que són imprescindibles en una democràcia avançada", ha destacat.

En aquest sentit, ha assenyalat Mas, "en la Comunitat Valenciana existeix un sistema educatiu i un sistema sanitari amb normes clares, amb una estructura definida, amb delimitació de funcions dels centres i del personal, amb oferta clara de serveis, de prestacions, de programes, etc".

No obstant això, fins a l'aprovació en 2017 de la Llei de Serveis Socials Inclusius, "la primera de quarta generació a Espanya, reconeguda per la qualitat, ambició i drets que reconeix, i sobre la qual descansa el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials", no existia un sistema de serveis socials.

Com a exemple, la vicepresidenta ha fet una comparativa amb el sistema de sanitat, en el qual existeixen moments, "com les prioritats de trasplantaments d'òrgans, dur a terme el dret en la mort digna d'una persona que així ho ha demanat o l'ordre de prioritat de vacunació quan hi ha una emergència sanitària" on les decisions dels professionals o les professionals sanitàries "han de respondre a una exigència ètica fora de dubte, que va més enllà de la tècnica" i que "tots i totes tenim clar".

"Si això és així en l'àmbit sanitari, per què no ha de ser-ho també en l'àmbit social, on es prenen decisions importantíssimes que afecten en la vida de les persones?", ha expressat.

En aquest sentit, ha assenyalat que són moltes les situacions "que poden donar-se en una residència de persones majors o amb diversitat funcional, en una llar de xiquets, xiquetes o adolescents, en un habitatge tutelat de persones amb trastorn mental... en la qual és "imprescindible que les decisions tan importants, tan "vitals", que afecten en la vida de les persones, no recaiguen exclusivament sobre una persona".

Per això, ha destacat la necessitat de la creació del Comité d'Ètica en els Serveis Socials com a "òrgan que, davant dilemes ètics, tinga una visió de conjunt, que siga capaç d'aportar múltiples punts de vista sobre decisions tan complexes que, en moltíssimes ocasions adopta la persona que pren una decisió que afecta de manera irreversible en la vida d'una altra".

Finalment, Aitana Mas ha felicitat les 52 persones professionals que formen part d'aquest Comité, en representació dels col·legis oficials de Treball Social, Psicologia, Educadores i Educadors Socials, Tècnics i Tècniques d'Integració Social, Consell d'Infermeria, col·legis de Metges, Col·legi d'Advocats, Universitats públiques de la Comunitat Valenciana, organitzacions sindicals i empresarials.

Arxivat a:

Destacats