Les subvencions per a les empreses que reduïsquen la seua jornada laboral es posaran en marxa prompte

Labora atorgarà una ajuda a les empreses que acullen aquesta nova proposta durant tres anys

Guardar

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent

"Es tracta de mesures pròpies del postcapitalisme i el post-treball en el qual estem immersos que a més són compatibles amb les necessitats i reptes associats a la modernitat, com són el canvi climàtic o la conciliació familiar: pilar central d'aquesta nova construcció del futur del treball", així enunciava el secretari autonòmic d'Ocupació i director general de Labora Enric Nomdedéu en 2019 els avantatges de la jornada laboral reduïda.

Dos anys després, la Generalitat Valenciana i el Servei Valencià d'Ocupació i Formació Labora continuen estudiant els vertaders beneficis de la implantació d'aquesta nova jornada laboral, que substituiria a l'actual de cinc dies per una nova de quatre dies sense repercutir en el salari dels empleats i empleades.

Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Comerç i Treball ha assegurat que molt prompte es posaran en marxa les ajudes per a les empreses que decidisquen adoptar la jornada laboral de quatre dies. Així i tot, ha volgut remarcar que és un projecte totalment voluntari, i l'única fi del qual és buscar noves vies que permeten millorar l'eficiència de les empreses valencianes i la qualitat de vida de les treballadores i treballadors sense que les empreses perden competitivitat.

Des de la Generalitat es mostren segurs i confien en les possibilitats del projecte. De fet, Climent ha expressat que ja compten amb diverses empreses candidates que estarien disposades a adoptar la jornada reduïda. Per a la implementació han desenvolupat un pla pilot que facilitarà a les empreses seleccionades el període de transició, que pot durar fins a tres anys.

Informe de les universitats valencianes

Ahir es va presentar l'estudi dut a terme per tres universitats de la Comunitat Valenciana en el qual s'analitzen els punts a favor i les adversitats a les quals podrien enfrontar-se les empreses valencianes que establiren la jornada laboral reduïda.

El coordinador del projecte acadèmic d'Avalem Territori que ha dut a terme l'anàlisi 'La reducció de la jornada laboral', Jorge Hermosilla, ha assegurat que aquesta jornada és factible, però sempre que es duga a terme amb l'ajuda d'un projecte que lidere l'Administració. El principal obstacle és la reduïda grandària de les empreses valencianes. "És fonamental treballar en l'organització del treball, en la formació, en els processos innovadors, i en la flexibilització", ha afegit Hermosilla.

Altres països

La jornada laboral reduïda fa anys que funciona en altres llocs del món. En alguns com a Nova Zelanda, la mesura ha sigut tot un èxit, i està implantada en moltes empreses. La pionera va ser l'empresa Perpetual Guardian, que aplica la jornada de quatre dies des de 2018 durant tot l'any. Estudis realitzats van afirmar que, a més que van augmentar la seua productivitat, una gran part dels 250 treballadors de l'empresa van reduir els seus nivells d'estrés.

Microsoft Japó va ser la primera multinacional que va adquirir aquesta jornada i també va obtenir unes dades brillants. Els treballadors van millorar la productivitat i van poder compaginar millor la seua vida laboral i personal.

En 2016 el govern d'Islàndia va implementar la jornada de quatre dies a alguns empleats que treballaven a temps complet en les seues dependències municipals. Al cap d'un any, un estudi va revelar que la productivitat s'havia mantingut, a pesar que els empleats havien romàs menys temps en l'oficina.

Les dades revelen, per tant, que com més gran és l'empresa en la qual s'adapta la jornada reduïda, millors són els resultats a curt termini. És per això, tal com ha dit Jorge Hermosilla, que en les empreses valencianes que ho sol·liciten l'adaptació de la nova jornada ha de ser progressiva i sempre liderada per un pla pilot de l'Administració.

Arxivat a:

Destacats