Les noves residències de persones majors incorporaran l'aprenentatge COVID amb unitats de convivència semblants a una llar

El Ple aprova un decret que modifica diversos decrets per a adaptar-los a la Llei de Serveis Socials Inclusius

Guardar

Residència de Rafelbunyol
Residència de Rafelbunyol

El Ple del Consell ha aprovat modificar diversos decrets per a ordenar el sistema públic valencià de serveis socials amb l'objectiu, entre altres, que els nous centres residencials de persones majors s'estructuren en unitats de convivència per a crear espais més semblants a una llar, en lloc de megacentres, incorporant així els aprenentatges extrets de la pandèmia de la COVID-19.

El decret aprovat pel Ple modifica el decret 59/2019 d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials, al costat dels decrets 181/2017 d'acció concertada, el 38/2020 d'atenció primària de serveis socials i el 34/2021 que regula el mapa de serveis socials, amb l'objectiu d'adaptar-los al desenvolupament de la llei de Serveis Socials Inclusius.

La crisi sanitària derivada de la pandèmia ha implicat la necessitat de prendre mesures a favor de la resiliència enfront de la COVID-19, com reduir el nombre de places màximes en els nous centres residencials de majors o la necessitat de comptar amb estructures modulars que permeten aïllar per subgrups a les persones residents.

Així, la modificació del decret d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials permet la inclusió d'aspectes essencials i inajornables per a impulsar el model residencial del Pla Convivint que es va projectar la passada legislatura.

Al costat de la modificació d'aquest decret, també s'han canviat aspectes del Decret 181/2017 pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social.

Segons el nou text s'adeqüen les places o serveis que s'ofereixen en l'acció concertada al mapa del sistema públic valencià de serveis socials, i s'incrementa el mínim de places a oferir pels centres al 85 per cent sobre el total de places autoritzades que tenen.

Així mateix, s'estableix que aquells centres que oferisquen la totalitat de les places per a concertar obtindran una puntuació addicional, i es reconeix la possibilitat d'ampliar places concertades per a donar cobertura a situacions d'urgències en els casos de persones usuàries en situació d'especial vulnerabilitat.

El decret aprovat hui pel Ple del Consell també modifica el Decret 38/2020 de coordinació i finançament de l'atenció primària de serveis socials per a regular les comissions mixtes per a articular els traspassos de competències entre administracions, en compliment del que s'estableix per la Llei de Serveis Socials Inclusius.

En aquests moments, hi ha 33 entitats locals amb 38 infraestructures socials que han de passar a la Generalitat. D'aquests recursos, 28 corresponen al sector de persones majors, 7 al de diversitat funcional, 2 són recursos mixtos i un és d'infància i adolescència.

La modificació d'aquest decret també permetrà la creació d'una comissió organitzativa tècnica amb els professionals dels serveis socials d'atenció primària, amb l'objectiu que puguen participar en l'adequació dels serveis socials municipals a la nova llei.

Finalment, es modifica el decret 34/2021 que regula i aprova el Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana per a ajustar els termes d'elaboració dels plans estratègics de caràcter zonal al Pla Estratègic de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, així com el procés de zonificació.

Arxivat a:

Destacats