Lambda adverteix que la majoria d'atacs en xarxes socials en 2022 foren contra persones trans

En 2022, aquesta organització va trobar un total de 1217 missatges discriminatoris cap al col·lectiu LGTB+, la majoria d'ells a Twitter

Guardar

Dos participants d'una manifestació a favor de les persones trans. Imatge: Unsplash
Dos participants d'una manifestació a favor de les persones trans. Imatge: Unsplash

La major part dels atacs en xarxes socials es donen contra les persones trans. Així ho revela l'informe Al loro! Discurs d'odi per LGTBIfobia i serofobia en xarxes socials 2022 que ha sigut elaborat per Lambda, el col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar. Després d'aquest col·lectiu, els xics gais i les persones trans no binàries van ser els següents grups sobre els quals més missatges discriminatoris es van produir.

Tal com assenyala el document, la majoria d'insults i vexacions se solen produir en la xarxa social Twitter. De fet, només en el primer trimestre de l'any 2022, l'equip de Lambda encarregat d'investigar en les xarxes socials, va trobar un total de 1217 missatges discriminatoris. Una xifra que representa quasi el doble de les quals es van trobar en aquest mateix informe l'any 2021.

Lambda planteja dues possibles causes que es troben darrere de l'augment dels missatges ofensius cap a persones del col·lectiu LGTB+. En primer lloc, el context sociopolític actual s'ha convertit en una espècie de brou de cultiu en el qual s'encoratja llançar aquest tipus de missatges discriminatoris. Así, segons Lambda, és en Internet on persones que se senten legitimades per discursos de l'extrema dreta han trobat una eina per a atacar a les seues víctimes".

D'altra banda, Lambda també adverteix que les persones trans han pogut ser blanc de més crítiques a través de les xarxes socials a causa que les dates de l'informe coincideixen amb els moments en els quals es va aprovar la Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. Per aquesta raó, Lambda apunta al fet que l'augment dels missatges en contra d'aquest col·lectiu coincidisquen amb un moment en el qual aquest es trobava en el focus mediàtic.

LGTBI-fòbia en les xarxes socials

A més, l'informe de Lambda exposa que els missatges LGTBI-fòbics no es mostren de manera clara i visible, sinó que s'amaguen després de codis lingüístics i paraules clau que permeten als qui inciten a l'odi evitar els filtres de les empreses tecnològiques.

D'aquesta manera, s'empren termes com "travas", en comptes de travestis, o s'ometen algunes lletres de les paraules per a sortejar els filtres de les xarxes socials: és el cas d'escriure "m*ricones" amb un asterisc en el lloc d'una lletra per a eludir els filtres.

Destacats