Labora posa en marxa el pla Avalem Dons per a reduir la bretxa de gènere

Guardar

Una usuària del portal Labora
Una usuària del portal Labora

Labora, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, ha presentat hui el I Pla per a Aplicar la Transversalitat de Gènere en les Polítiques Actives d'Ocupació. Aquest programa és fruit d'un conveni de col·laboració entre la Universitat Jaume I de Castelló, mitjançant la fundació Isonomia.

El pla, que ha sigut presentat a Castelló de la Plana pel professor de l'UJI i secretari general de la Fundació Isonomia, Santiago García; i per una de les expertes que ha col·laborat en la seua execució, Alejandra Fantacci, pretén trencar amb la bretxa de gènere que, tal com ha explicat el secretari autonòmic d'Ocupació, continua afectant les dones de la nostra Comunitat.

En aquest sentit, el responsable d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa el Pla Avalem Dons, un programa amb subvencions i ajudes per a l'orientació, la formació i el foment d'ocupació que naix amb l'objectiu de donar suport a l'ocupabilitat de les dones valencianes.

El projecte que s'ha presentat aquest dimarts ha comptat amb una fase de diagnòstic en la qual, com ha explicat Nomdedéu, es mostra que “la realitat laboral de les dones en la Comunitat Valenciana evidència la reproducció dels estereotips de gènere que resulten en un ventall de barreres i discriminacions en relació amb els seus parells homes”.

Així, segons ha detallat, trobem una bretxa de gènere en l'activitat, en l'ocupació i en l'atur, indicadors que les dones participen menys en el mercat laboral, amb menys ocupació, però amb major taxa d'atur que els homes. En relació amb el tipus de treball, les dones es concentren en sectors com el de serveis i en àrees concretes com l'Administració Pública, l'educació, la salut o els treballs domèstics remunerats. Això, estancant-se en els llocs de responsabilitat.

Segons es constata de manera reiterada en totes les sèries estadístiques que es publiquen sobre aquest tema, la desocupació afecta especialment a les dones; tal com proven dades extretes de l'informe elaborat per la Fundació Isonomia per a LABORA, amb una taxa d'ocupació de les dones 11,1 punts inferior a la dels homes.

Respecte de la distribució de la desocupació femenina, s'observa que és major en la franja d'edat d'entre 25 i 34 anys. Referent a això, s'assenyala que la maternitat o l'assumpció d'obligacions familiars continuen sent els elements clau a l'hora d'explicar les causes que provoquen el manteniment d'aquesta bretxa en l'ocupació.

De la mateixa manera, es dona la circumstància que, encara que les dones inscrites com a demandants d'ocupació tenen un nivell formatiu més alt que els homes (13 % universitàries enfront d'un 9,2 %), una vegada entren en situació de desocupació els costa més trobar un treball, sent més de la meitat d'elles parades de llarga duració (63,7 %, en comparació amb un 54,7 % en el cas dels homes). A més, el percentatge de dones que estant desocupades no reben cap mena de prestació és de més de 7,2 punts superior al dels homes.

En aquest context, aquest pla de Labora naix amb l'objectiu d'establir unes metes concretes per a introduir les polítiques de gènere en totes les seues àrees d'activitat, amb la finalitat de secundar des de l'organisme “la ruptura d'aqueixa bretxa”.

Així, un dels objectius que marca el pla és augmentar la participació laboral femenina, reduint la bretxa d'activitat a través de mesures com: l'increment del nombre de dones ateses per Labora; la participació en diferents programes d'aquelles que hagen abandonat el mercat laboral i es troben inactives; o l'increment en un 5 % de les dones que reben orientació laboral.

El pla proposa la confecció d'un programa integral, Avalem Dons, per a reduir la discriminació de les dones en l'ocupació, i que agrupe tots els programes actualment operatius destinats a aquest col·lectiu al costat d'aquells de nova proposició.

Com a conclusió, el secretari autonòmic d'Ocupació ha declarat que, per a aconseguir una transversalitat efectiva, és important que “les polítiques d'ocupació incloguen mesures específiques per a abordar les desigualtats de gènere en el mercat laboral, com la bretxa salarial, la segregació ocupacional, la discriminació laboral, l'assetjament sexual i la violència de gènere en el treball”.

Es tracta, com ha explicat, “d'incloure la transversalitat de gènere com a principi rector de Labora i com a part de la planificació estratègica”. També és important, ha incidit, que es tinga en compte la diversitat de les dones i s'adopten mesures específiques per a abordar les necessitats i desafiaments dels seus diferents grups, com les dones migrants, les que presenten alguna discapacitat, les joves i les que viuen en zones rurals.

Per part seua, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat que “l'elaboració d'aquest pla representa un pas més en la trajectòria d'èxit de la Fundació Isonomia, i un salt qualitatiu en allò que tant reivindiquem des de la Universitat Jaume I: la transferència de coneixement a la societat”. És a dir, i segons les seues paraules, acostar la investigació i els coneixements que es generen al campus universitari al teixit social i econòmic com a base per a la innovació, també a l'hora d'abordar les polítiques públiques.

A més, Alcón ha assenyalat que amb aquesta iniciativa “es demostra el lideratge de l'UJI i de la nostra Fundació Isonomia en la transferència de coneixement en matèria d'igualtat, una rellevància a la qual també contribueixen grups d'investigació i l'Institut d'Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano”.

El I Pla per a Aplicar la Transversalitat de Gènere en les Polítiques Actives d'Ocupació està confeccionat dins de les accions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea.

Arxivat a:

Destacats