La situació d'alarma dels bingos de la Comunitat Valenciana

Guardar

fotur
fotur

Fa a penes uns dies, els butlletins oficials de diverses comunitats autònomes entre les quals es troba la Comunitat Valenciana, anunciaven un nou paquet de mesures amb restriccions de cara a l'activitat de joc privat. El govern autonòmic sembla veure al sector com un perill en què a l'avanç de la covid-19 es refereix i ha endurit unes normes que ja eren dures per si mateix anteriorment. Una situació que deixa a establiments dedicats al joc, i especialment als bingos, en un moment molt delicat i en el qual queda en dubte si d'ací a uns mesos podran continuar amb la seua activitat com fins ara. Lluny queda l'imparable avanç del bingo electrònic fa a penes un any. Tot ha canviat.

En altres comunitats com Catalunya o Cantàbria les mesures són molt clares i són les de tancar els locals d'apostes. En la comunitat, el que es pretén és reduir l'aforament del 50% al 30%, limitar les taules a una ocupació màxima de 6 persones en cadascuna d'elles, això sempre que existeix una distància establida de dos metres entre els jugadors, i que l'ocupació de les barres quede totalment prohibida. Alguna cosa que no ha assegut res bé a uns empresaris que ja anaven denunciant un tracte desfavorable prèviament i als quals ara se'ls complica encara més la supervivència.

Sense anar més lluny, The Rank Group, propietari de diverses sales de bingo enracha per tota Espanya ha registrat un 15% de caiguda en els seus ingressos anuals en aquest 2020. Els seus bingos del centre de les ciutats de Madrid i Barcelona han sigut dels més afectats quant al nombre de visites i eixos mals números en l'econòmic, mentre que locals de poblacions més específiques com enracha Reus de Tarragona o enracha Zahira de Còrdova curiosament han tingut una tendència favorable, una vegada que els consumidors han pogut recuperar la confiança d'acudir presencialment a la sala.

No obstant això, a València hi ha molt poques bones dades que remarcar. "Estem al 52% de pèrdues d'ingressos i necessitem també una ajuda immediata", va dir Julián Sánchez, president de l'Associació d'Empresaris de Jocs Legalitzats (EJUVA), en una roda de premsa organitzada per FOTUR per a reivindicar la situació de tot el sector de l'oci i la restauració, i exigir ajudes a les administracions. La Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins a la Comunitat Valenciana, va parlar d'unes pèrdues de 58 milions d'euros en els primers sis mesos de l'any 2020 en un mercat que representa l'1,8% del PIB valencià i que fa dos cursos anava de rècord en rècord.

En aquesta presentació, es va deixar clar que en joc estan quasi 2.500 empreses de les tres províncies de la comunitat que viuen amb la incertesa de si hauran de tancar el seu negoci de cara al pròxim any si les condicions no milloren. Això suposa la possible eliminació de fins a 20.000 llocs de treball i entre ells hi ha molt de personal dels bingos. Sánchez va assegurar en la seua intervenció que considera que hi ha un clar tracte desfavorable, ja que en cap sala s'ha registrat un contagi per coronavirus, ja que s'estan respectant en tot moment les mesures establides, per dures que pogueren ser.

Alguna cosa que han confirmat des d'institucions com a UGT, que han reivindicat la protecció a un sector que s'ha vist tan afectat com el dels salons de joc durant aquesta pandèmia. Miguel Ángel Rodríguez, secretari general de l'organització en matèria de joc, indicava en una entrevista per a InfoPlay que la situació és cada vegada més insostenible. "La situació és molt difícil, la facturació i les visites han descendit i segons les dades que ens faciliten estaríem parlant al voltant d'un 50% de descens", afirmava Rodríguez, que també va indicar que el primer trimestre del pròxim any serà clau per a veure que ocorre amb els locals en situació d'ERTO.

Eixa és una altra de les preocupacions del patronat, ja que una vegada que torne l'activitat, és possible que per a llavors molts treballadors ja no siguen necessaris en els seus llocs. Tot això, a més, considerant que els bingos compleixen a la perfecció amb les mesures sanitàries i els protocols anticovid que en el seu moment van ser acordats amb les administracions de les comunitats autònomes. Fins i tot apunta al fet que les restriccions tan extremes l'única cosa que estan aconseguint és que es produïsca un augment del negoci de joc il·legal. La prohibició crida a la il·legalitat en molts aspectes de l'economia i aquest sector no es deslliura d'això.

Els avisos i la reclamació que va dur a terme FOTUR sembla no haver tingut massa efecte en el govern de la Comunitat Valenciana, que presentava eixes noves mesures que li ho posen encara més complicat a empresaris i treballadors dels bingos. FOTUR ja va deixar clar que la millor vacuna era que els permeteren treballar, que s'obriren la meitat de les sales que es troben tancades i que per a les quals tenien el privilegi d'estar obertes es rebaixaren les mesures. O que almenys hi haguera un pla de rescat com s'ha dut a terme en altres sectors. De poc sembla haver servit una petició de socors que s'antullava més que necessària.

Destacats