La majoria de denúncies a sanitaris va ser per falta d'informació o pels protocols, no per mala praxi

Guardar

Imatge del personal sanitari
Imatge del personal sanitari

La fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, ha explicat aquest dijous que les denúncies o querelles que s'han presentat en l'àmbit sanitari durant la pandèmia no han sigut per mala praxi dels professionals, sinó queixes per falta d'informació o derivades del "desconeixement" dels protocols sanitaris vigents a cada moment, ja que ha recordat que s'anaven adaptant a l'evolució de la pandèmia, i en el cas d'incompliments ha sigut per "falta de mitjans i no per falta de diligència".

Així, ho ha assenyalat en la seua intervenció en el IV Congrés de Dret Sanitari de la CV en una taula redona sobre les denúncies als professionals sanitaris moderada per la degana de la Facultat de dret, de la Universitat Ceu Cardenal Herrera, en la qual també han participat el responsable legal de Sham a Espanya (grup Relyens), Jaime Noguera Laborda, i el director de sinistres de Berkley España, Ignacio Megía Salvador.

En eixe sentit, ha explicat que la Fiscalia no ha rebut cap denúncia interposada contra un sanitari concret per haver incomplit els seus deures o posat en perill a algun pacient ni tampoc contra el personal dels centres de salut. "No han sigut per un delicte concret, sobre una víctima concreta, ni comeses per un professional concret", ha aclarit.

D'aquesta manera, les "molt poques" diligències que s'han obert eren contra el personal sanitari i directius d'hospitals i residències de majors, que en la seua majoria estan ja pràcticament arxivades o culminant les actuacions.

Sobre aquest tema, ha aclarit que aquestes dades corresponen només a les presentades directament davant Fiscalia, la qual cosa no vol dir que algun jutjat de la Comunitat estiga investigant algun cas. No obstant això, serveix de "botó de mostra" per a conéixer l'abast de les denúncies presentades als professionals mèdics en pandèmia.

En concret, ha detallat que el ministeri fiscal només té coneixement de dues diligències d'investigació per defunció de pacients, una d'ella ja està arxivada, i en l'altra es continuen practicant diligències.

La Fiscalia Província de València ha incoat nou diligències d'investigació penal. Entre elles, la denúncia per atenció dels pacients de coronavirus en l'antiga Fe o del Defensor del Pacient per la falta d'atenció presencial, totes dues arxivades.

Per part seua, en la Fiscalia de Castelló hi ha hagut denúncies per vacunacions irregulars en un centre de salut, que també va ser arxivada, mentre que a Alacant ha citat una denúncia per la mort d'una pacient però també s'arxiva perquè la història clínica demostra que "la mort res té a veure amb el procés que havia passat de covid". A Alzira i Benidorm no s'ha presentat cap.

Així mateix, en la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que porta les causes contra aforats, s'han registrat dues denúncies, quatre querelles i una exposició raonada contra el Govern valencià, contra el president de la Generalitat, Ximo Puig, i contra la consellera de Sanitat, Ana Barceló, fonamentalment relacionades amb la gestió de la pandèmia i totes elles van ser també desestimades i arxivades.

RECONEIXEMENT MÈDIC

Gisbert ha ressaltat que Fiscalia ha de cenyir-se a les normes jurídiques, però també contempla "l'ànim" en una denúncia i "tots" els representants del ministeri públic entenen que els professionals sanitaris van treballar "en unes circumstàncies dificilíssimes, desconegudes i especials", fins i tot al principi de la pandèmia amb falta de mitjans de protecció per al mateix personal.

Per això, considera "de justícia agrair de cor el seu esforç infinit en la pandèmia, la seua abnegació i sacrifici personal i familiar i felicitar-los pel magnífic tracte dispensat".

Per part seua, el responsable legal de Sham a Espanya (grup Relyens), Jaime Noguera, han coincidit que han rebut molt poques reclamacions contra sanitaris per a exigir una responsabilitat civil i en la seua gran majoria o s'han arxivat ja o ho faran. No obstant això, ha demanat una reforma sobre el marc jurídic per a donar major seguretat als metges en la cobertura d'assegurances per responsabilitat civil.

El repte ara vindrà per reclamacions futures pels efectes de la covid indirecte --per pacients als quals no se'ls va detectar una malaltia no covid o se'ls ha gravat durant la pandèmia-- i la jurisprudència que marca els tribunals.

Per part seua, el director sinistres de Berkley España, Ignacio Megía Salvador, ha assenyalat que només han rebut dues reclamacions per suposats errors per com es va tractar la covid i ha explicat que les pòlisses d'assegurança de responsabilitat civil cobreixen "plenament qualsevol reclamació amb la covid" llevat que en el contracte incloga alguna exclusió concreta a una pandèmia.

Destacats