La LGTBfòbia, una xacra que continua "arrelada i normalitzada sense cap tipus de reflexió o crítica en la societat"

Hui, 17 de maig, es commemora el Dia Internacional contra la LGTBfobia

Guardar

Dues dones a una manifestació en contra de la LGTBfobia
Dues dones a una manifestació en contra de la LGTBfobia

Amb molts avanços reeixits, però amb molt més que millorar. Amb aquest plantejament se celebra hui, 17 de maig, el Dia Internacional contra la LGTBfobia, una xacra que continua "arrelada, normalitzada i expressada sense cap mena de reflexió o crítica en la societat, amb major reflex en les xarxes socials". Aquesta va ser la conclusió a la qual va arribar el col·lectiu LGTB + Lambda en un primer informe de "Al lloro!".

Amb aquesta iniciativa es pretenia promoure l'empatia cap a les persones víctimes de discriminació i visibilitzar els delictes d'odi comesos en les xarxes socials, a més d'"involucrar activament a la població en la identificació dels delictes d'odi, empoderar a les víctimes i identificar actituds LGTB-fòbiques en internet".

La plataforma on es van trobar més missatges discriminatoris és, amb molta diferència, Twitter (85%), seguida de Facebook (9,5%) i Instagram (5,5%). Per a portar avant el projecte, el col·lectiu va organitzar unes Jornades de formació i detecció de delictes d'odi en les xarxes socials dirigides al voluntariat amb una taula redona sobre l'augment dels discursos LGTB-fòbics.

Donada aquesta situació, el col·lectiu ha optat per a la campanya d'aquest any del Dia Internacional contra la LGTB-fòbia per demanar que es deixen d'utilitzar expressions que són habituals i que són irrespectuoses amb el col·lectiu LGTB+ perquè perpetuen un imaginari col·lectiu que és el rerefons de la violència present en tots els llocs de la nostra societat.

Exemple d'això són frases com "m'entenc molt bé amb gent com tu", "Jo accepte als marietes, però que no se'ls note", "Eres un home o una dona? "són alguns exemples concrets que Lambda ha inclòs enguany en la campanya del 17 de maig contra la LGTBfobia amb l'objectiu que "la gent òbriga els ulls".

Detectar aquests missatges LGTB-fòbics i serofòbics és fonamental per a deixar de repetir-los i parar "les mal anomenades bromes»", compte la tècnica de Lambda, Alicia Hervás: "Els acudits i les bromes són la base de cultiu de delictes posteriors com a amenaces o agressions, per això hem d'actuar en el primer moment en què es produeix".

Una bandera LGTB
Una bandera LGTB

Concentració en la plaça Manises

Des de Lambda manifesten que qualsevol persona que mantinga posicionaments LGTB-fòbics i serofòbics "sempre ens trobarà davant, i per això continuem eixint al carrer", diu Hervás. Hui a les 19.00 hores, Lambda organitza una concentració en la plaça de Manises, on es llegirà un Manifest contra la LGTBfòbia.

A més, repartiran per la ciutat 5 punts arc de Sant Martí al llarg de la setmana:

Dimarts 17 de maig, de 10 a 13 hores, en la plaça de l'Ajuntament

Dimarts 17 de maig, de 17 a 20 hores, en la plaça dels Pinazo

Miércoles 18 de maig, de 17 a 20 hores, en la plaça de Baró de Cortés

Dijous 19 de maig, de 17 a 20 hores, en la plaça de Benimaclet

Divendres 20 de maig, de 17 a 20 hores, en la parada de metro Facultats, en l'avinguda Blasco Ibáñez

Als punts arc de Sant Martí s'oferirà informació sobre els serveis que ofereix Lambda, l'Oficina Orienta de la Generalitat Valenciana, i també s'entregaran fullets sobre com actuar en cas de patir una agressió i sobre el programa 'Al loro!', que denuncia els discursos d'odi en xarxes socials.

Les entitats LGTB+ calculen, que al voltant del 80% de les agressions LGTBfóbicas que es produeixen no es denuncien. Segons recull l'últim informe sobre l'evolució dels delictes d'odi publicat pel Ministeri d'Interior, al llarg de 2020 es van registrar en l'Estat espanyol 1.400 delictes d'odi i, en tercer lloc, es trobaven els motivats per orientació sexual i identitat de gènere.

Peça LGTB a Sant Miquel dels Reis

Del 9 al 12 de juny es representarà en el claustre sud del monestir de Sant Miquel dels Reis 'La caravana de les flors', un espectacle que reconeix als qui lluiten, de manera visible o anònima, per desenvolupar la seua identitat i orientació sexual amb els mateixos drets. La idea original correspon a Bramant Teatre per a la Direcció General de Cultura i Patrimoni

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va presentar aquesta peça al costat dels seus coautors, Jerónimo Cornelles i Guadalupe Sáez, i els intèrprets. Està basada en vivències reals que han anat construint l'elenc de huit artistes seleccionats que reflecteixen l'evolució de la lluita del col·lectiu LGTBI+.

En un to distés, amb tocs de comèdia, s'alternen les anècdotes i reflexions d'una 'troupe' que arriba en una caravana al claustre de San Miguel dels Reis per a rendir un homenatge als qui van lluitar en llocs com aquell i als qui continuen fent-ho per a normalitzar i dignificar la seua opció de vida.

El text s'alterna amb música en viu, cançons i balls que inclouen des de la dansa contemporània a balls urbans. Una festa de color, alegria, sensibilitat i delicadesa, com les flors a les quals fa referència el seu títol, amb picades d'ullet a Federico García Lorca i la projecció de vídeos de testimoniatges de membres del col·lectiu de generacions més madures. Un contrast de les visions i una confluència d'objectius que convida a l'espectador a gaudir de la varietat que ofereix la naturalesa i de la bellesa de cadascuna de les seues versions.

Destacats